Terese Løvås

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Terese Løvås
Terese Løvås.jpg
Terese Løvås
Foto: Maren Agdestein
Født13. juni 1973 (45 år)
Tønsberg
Beskjeftigelse Instituttleder ved Institutt for energi- og prosessteknikk ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet – NTNU.
Professor i energi- og prosessteknikk.
Nasjonalitet Norsk

Terese Løvås (født 13. juni 1973) er en norsk fysiker. Hun er professor i energi- og prosessteknikk, med spesialisering innenfor forbrenning og termodynamikk. Hun forsker blant annet på alternative drivstoff som biodrivstoff.

Karriere[rediger | rediger kilde]

Løvås fullførte mastergraden i relativistisk astrofysikk ved Niels Bohr Institutet ved Københavns universitet i Danmark. Doktorgraden innenfor forbrenningsfysikk tok hun ved Lunds Universitet i Sverige. Hun har også en mastergrad fra Universitetet i Cambridge.

Løvås har blant annet arbeidet som forsker og foreleser i energiteknologier ved Queen Mary University of London, og som forsker ved University of Cambridge. Hun har vært Fellow i ingeniørvitenskap ved Churchill College, Cambridge. Løvås har også jobbet med arktisk forskning ved Universitetet i Tromsø, der hun hadde en professor II-stilling i prosess- og gassteknologier mellom 2009 og 2014.

Fra 2009 har Løvås vært professor og faggruppeleder for forskningsgruppen for termisk energi ved institutt for energi- og prosessteknikk ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet, NTNU.[1]

I august 2017 tiltrådte Løvås som instituttleder ved institutt for energi- og prosessteknikk ved NTNU. Med det ble hun den første kvinnelige instituttlederen i instituttets historie.

Fra 2011 var hun president i den skandinavisk-nordiske avdelingen ved det internasjonale forskersamfunnet Combustion Institute, og i 2015 tok hun over som president for Federasjonen for europeiske seksjoner i det samme forskersamfunnet. Hun er styremedlem i det svenske nasjonale forskningsprogrammet og strategiske forskningssenteret CECOST, Center for Combustion Science and Technology. I tillegg er hun styremedlem for den nasjonale infrastrukturen for beregningsvitenskap i Norge UNINETT Sigma2 AS. Løvås sitter i redaktørstyret for Energies[2] og Combustion Flame[3].

Utmerkelser[rediger | rediger kilde]

I 2015 mottok hun Kommunikasjonsprisen ved NTNUs Fakultet for ingeniørvitenskap og teknologi.[4]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]