Temple Grandin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Temple Grandin
TempleGrandin.jpg
FødtMary Temple Grandin
29. august 1947 (75 år)
Boston, Massachusetts, USA
Beskjeftigelse
Embete
Utdannet ved
6 oppføringer
Franklin Pierce University[2]
Arizona State University[2]
University of Illinois i Urbana-Champaign
Hampshire Country School
Universitetet i Arizona
Beaver Country Day School
FarRichard McCurdy Grandin
MorEustacia Cutler
Nasjonalitet USARediger på Wikidata
Medlem avAmerican Academy of Arts and Sciences
UtmerkelserColorado Women's Hall of Fame (2012)[3]
Double Helix Medal[4]
National Cowgirl Museum and Hall of Fame
æresdoktor ved université Laval (2020)[5]
Fellow of the AAAS (2017)[6]
ArbeidsstedColorado State University
Fagfelthusdyrfag, aktivist for autisters rettigheter
Kjent forSitt arbeid innen husdyrfag og sin kamp for autisters rettigheter
Signatur
Temple Grandins signatur

Temple Grandin (født 29. august 1947 i Boston i Massachusetts) er en amerikansk professor ved Colorado State University. Hun har en doktorgrad i husdyrfag og er en bestselgende forfatter, autistisk aktivist og konsulent for husdyrindustrien på dyrs atferd. Hun har også oppfunnet «hug box», en innretning for å roe autistiske barn. Hennes liv har blitt portrettert i den prisbelønte biografiske filmen Temple Grandin med Claire Danes i hovedrollen. I 2010 ble hun oppført i Time 100 liste over de 100 mest innflytelsesrike mennesker i verden i «Heroes»-kategorien. Hun fikk en Double Helix Medal i 2011. Hun har mottatt ærestitler fra mange universiteter inkludert Carnegie Mellon University i USA (2012), McGill University i Canada (1999) og Sveriges Lantbruksuniversitet (2009).

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Grandin ble født i Boston i Massachusetts, til Richard Grandin og Eustacia Cutler. I 1949 ble hun diagnostisert med autisme i en alder av 2 år. Denne diagnosen og merkelappen hjerneskadet gjorde at hun i ung alder ble plassert i en strukturert barnehage med det hun selv anser for å ha vært gode lærere. Grandins mor snakket med en lege som foreslo taleterapi. Hun leide en barnepike som brukte timer på å spille turn-taking spill med Grandin og hennes søster. Grandin led av forsinket språkutvikling, og hun begynte først å snakke da hun var fire år.

Karriere[rediger | rediger kilde]

Etter eksamen fra Hampshire Country School, en kostskole for begavede barn i Rindge i New Hampshire i 1966, begynte Grandin på sin bachelor-grad i psykologi fra Franklin Pierce College i 1970, en mastergrad i husdyrfag fra Arizona State University i 1975, og en doktorgrad i Animal Science fra University of Illinois i Urbana-Champaign, i 1989.

Grandin er en fremtredende og mye sitert talskvinne for autistiske menneskers rettigheter og dyrs rettigheter. Hun har snakket mye om sine førstehånds erfaringer av hvordan det er å føle seg truet av alt i sine omgivelser, og å bli avvist og fryktet, noe som motiverer hennes arbeid i humane håndteringsprosesser for husdyr.

Grandin snakket først offentlig om autisme på midten av 1980-tallet, på anmodning fra Ruth C. Sullivan, en av grunnleggerne av Autism Society of America. Hun har beskrevet sin overfølsomhet for støy og andre sensoriske stimuli. Hun hevder at hun er en primært visuell tenker og har sagt at ord er hennes andre språk.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ National Public Radio, «Temple Grandin»[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b rhodesprofessors.cornell.edu, besøkt 30. juli 2015[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ «Temple Grandin named to Colorado Women's Hall of Fame», publisert i The Denver Post, utgitt 9. november 2011, besøkt 30. juli 2015[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ www.cshl.edu, besøkt 30. juli 2015[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ www.ulaval.ca[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ www.aaas.org[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]