Tellef Haraldstad

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Tellef Haraldstad
Født28. juni 1840Rediger på Wikidata
Død1917Rediger på Wikidata
Beskjeftigelse
PartiVenstre
NasjonalitetNorge

Tellef Haraldstad (født 28. juni 1840, død 22. november 1917) var en norsk dikter, emissær i avholdsbevegelsen og politiker i Stavanger. Haraldstad er kjent som Stavangerdikter med viser som «Tenk hvor i gamle dager», «Stavanger er ingen filleby», «En lys idé», «Kaisegatevise», «Druknet (avholdssang)» og mange flere. [1]

Liv[rediger | rediger kilde]

Tellef Haraldstad ble født på gården Haraldstad ved Mandal og vokste opp i et religiøst hjem. Skolegangen var knapp, men han ble oppfattet som svært begavet. Som ung gutt var han lærer en tid. Deretter reiste han til underoffiserskolen i Kristiansand for å utdanne seg videre. I 1865 giftet han seg med Karoline Appel fra Kristiansand. Omkring 1873 kom han med kone og to barn til Stavanger hvor han bodde resten av livet. De fikk til sammen tolv barn.

I Stavanger arbeidet Haraldstad på kontor hos gartner Zetlitz, senere hos Jacob J. Helvig.[2] I disse årene kom han med i avholdsbevegelsen og var øverstetemplar i losjen «Dovre». Han fikk bl.a. Aleksander Kielland til å gå inn i losjen. Omkring 1896 reiste han rundt i Norge som emissær for avholdssaken og stiftet 22 losjer. I 1898 døde hans kone Karoline. En datter, Asborg, døde to år seinere. Ensomhet og uenighet i avholdslosjene gjorde at han etterhvert vendte seg fra avholdssaken.

Dikt[rediger | rediger kilde]

Omkring århundreskiftet arbeidet Haraldstad som korrespondent for sardinfabrikken Alexandra. Han diktet svært aktivt i denne tiden. Han var politisk radikal, arbeidervennlig og Venstremann.[3] Mange av diktene er politiske innlegg til avisene, med både nasjonale og lokale tema. De handler om blant annet unionsoppløsning og viser et klart standpunkt for kvinnesaken, lokalt er temaene ofte knyttet til byutvikling og forholdene i ulike bydeler. Noen av diktene er svært ironiske. Han var også en hyppig gjest på byens etablissementer hvor han leste diktene sine.

O. K. Stangeland samlet og utga i 1961 fire bind med Haraldstaddikt og -sanger. I anledning Stavanger bys jubileum i 1975 ble det utgitt «Tenk hvor i gamle dager» – en samling Stavangerviser fra 1800-tallet. Her har Tellef Haraldstad et eget kapittel. Harald og Johs. Ringås har brukt noen av visene på sin plate fra 1975 med samme navn. I 2010 utgav Gunnar Roalkvam viseboka Stavanger er ingen filleby.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Borghammer, Gottfred (1986). Folk og forhold i Gamle Stavanger. Stavangerforlaget. s. 41-45. ISBN 8299120721. 
  2. ^ Nag, Martin (1999). Omkring samfunnsrefseren Alexander L. Kielland. [Stavanger]: Kvekerforl. s. 74-76. ISBN 8290311753. 
  3. ^ Roalkvam, Gunnar (1985). 1ste mai : arbeiderlyrikk fra Stavanger 1899-1927.