Telenor Cinclus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Telenor Cinclus AS er et norsk selskap som var totalleverandør av løsninger for smart metering, også kjent som AMM (Automatic Meter Management) og AMR (Automatic Meter Reading). Tjenesten er en form for maskin-til-maskin kommunikasjon (M2M) tilpasset strømmarkedet. Selskapet tilbød driftstjenester innen smart metering i Norden. Selskapet leverte alt fra det fysiske måleravlesningsutstyret og kommunikasjonsutstyret i husstanden, til drift av systemet over egen plattform. I tillegg hadde Telenor Cinclus ansvar for prosjektledelse, systemintegrasjon og installasjon av løsningen.

Ved å levere nøkkelferdige smart-metering-løsninger og drift, skulle Telenor Cinclus bidra til å gjøre energiselskaper mer effektive og dialogen med sluttkunden bedre. Hele løsningen til Telenor Cinclus ble markedsført under navnet Cinclus TechnologyTM.

Organisasjon, ledelse og eiere[rediger | rediger kilde]

Telenor Cinclus har rundt 190 medarbeidere med kontorer i Norge (Lillehammer/Fornebu), Sverige (Stockholm) og Finland (Vasa). Hovedkontoret lå på Fornebu i Bærum. Selskapet ble ledet av Morten Tengs og styreleder er Bjarne Aamodt.

Telenor Cinclus ble eid av Telenor (66 %) og energiselskapet Skagerak Energi (34 %).

Historikk[rediger | rediger kilde]

Ideen bak selskapet ble unnfanget i Telenors egen såkornkonkurranse i mai 2003. Selskapet ble formelt etablert i november 2004.

I juni 2005 kjøpte Skagerak Energi 34 prosent av aksjene i selskapet, og Telenor Cinclus inngikk samtidig sin første kontrakt om utrulling av 31 000 målere i Skageraks nett.

I desember 2005 inngikk Telenor Cinclus en avtale med E.ON i Sverige. Avtalen er en turn key-leveranse som betyr at Cinclus skal installere 141 000 målere, sette opp innsamlingssystemet og drifte systemet for E.ON i en definert periode.

Telenor Cinclus åpner et driftssenter på Lillehammer i mars 2006. Driftssenteret har en betydelig kapasitet og kan skaleres til å drifte millioner av kommunikasjonsenheter.

I april 2006 kjøper Telenor Cinclus opp alle aksjene i finske Comsel Systems OY. Comsel har spesialisert seg på utvikling av terminaler for punkt-til-punkt GPRS kommunikasjon, og er anerkjent som ledende innenfor sitt felt.

I mai 2006 inngås en rekordavtale med Fortum Sverige. Dette er den største smart metering-avtalen som er inngått i Norden og omfatter 835 000 målepunkter. Det er samtidig verdens største smart metering-prosjekt med GPRS som kommunikasjonsbærer.

Avtalene om installasjon av automatiske målere har vært beheftet med stor kostnadsrisiko, og i 2009 ble det klart at virksomheten hadde gått med betydelige tap. Den 20. januar 2010 ble det offisielt besluttet at Cinclus Technology (tidligere Telenor Cinclus) skal avvikles fra 30. juni 2010. All operasjonell virksomhet i selskapet vil opphøre fra denne datoen.

Telenor tapte 1,1 milliarder og Skagerak Energi 572 millioner kroner på prosjektet.[1]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Alle mister jobben i Telenor Cinclus, besøkt 29. januar 2014

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]