Telemark kompani

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Telemark kompani, forkortet TMKP, var en avdeling innen Telemark bataljon, som nå[når?] er den eneste bataljonen i den norske Hæren som består av bare profesjonelle soldater. Kompaniet utførte Telemark bataljons første internasjonale oppdrag og deltok i NATO-styrken SFOR (Stabilisation Force) i Bosnia-Hercegovina fra januar 1997 til juli 1999.

Historie[rediger | rediger kilde]

Stortinget vedtok høsten 1996 å sende ett geværkompani fra Telemark bataljon til SFOR etter direkte anmodning fra SACEUR.[1] Oppgaven gitt av SACEUR til kompaniet var å fungere som vakt- og sikringsstyrke underlagt det nye SFOR-hovedkvarteret i Sarajevo. Telemark bataljons Kompani D, som hadde dimittert i august samme høst, ble beordret innkalt i henhold til kontrakt og møtte til tjeneste ved Heistadmoen 3. desember 1996. Avdelingen ble supplert med en tropp frivillige soldater med tidligere erfaring fra norske FN- og NATO-oppdrag.

Kompaniet, som besto av rundt 150 soldater, ankom Sarajevo 7. januar 1997. De var den første måneden stasjonert i den gamle OL-ishallen Zetra, men ble senere forlagt ved SFORs hovedkvarter i Ilidza. Kompaniet fikk raskt gode tilbakemeldinger fra NATO og andre internasjonale styrker i Bosnia, noe som førte til at avdelingen ble gitt oppgaven å fungere som hurtig reaksjonsstyrke for hele Bosnia, underlagt SFOR-hovedkvarteret ved COMSFOR og Den amerikanske divisjonen.[2] Oppdraget var dermed vakt og sikring av hovedkvarteret i Ilidza samt forpleinings- og logistikkleiren i Zetra, hurtig reaksjonsstyrke for hele Bosnia og overtagelse av andre SFOR avdelingers oppdrag ved behov. Senere ble vakt og sikring av Butmir leir ved flyplassen i Sarajevo også en del av oppdraget.

7. juli 1997 ble Kompani D avløst av Kompani C, som nettopp hadde fullført førstegangstjenesten i Telemark bataljon. Dette kompaniet skiftet navn til Telemark kompani, et navn som avdelingen beholdt de neste 2 årene. Det siste kompaniet forlot Sarajevo etter endt oppdrag i juli 1999.[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]