Telefonnummer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Telefon med et nødtelefonnummer oppgitt på et flygeblad.

Et telefonnummer er en tallkode som identifiserer et telefonabonnement eller en telefon, og brukes for å ringe fra en telefonlinje til en annen i et telefonnettverk. Den gang telefonnumrene ble oppfunnet, var de korte – så få som to eller tre sifre. Etterhvert som telefonsystemene vokste i størrelse og ble mer sammenkoblet, helt til man omsluttet hele verden, har telefonnumrene blitt lengre. Nå aksesserer telefonnumre også andre apparater, slik som data- og telefaksmaskiner.

Norge[rediger | rediger kilde]

På mindre steder i Norge kunne man i begynnelsen ha kun to- eller tre-sifrede telefonnummer. På dette askebegeret fra ca. 1950 reklamerer Orkdal Ullvarefabrikk på Fannrem med at de har «telf. 35».
Fasttelefoner

I Norge benyttet man i mange år femsifrede nummer internt i fylkene, men man måtte først slå tre siffer (retningsnummer) hvis man skulle ringe utenfor fylket man bodde i. Etterhvert ble kapasiteten sprengt, og på 1970- og 1980-tallet ble antall siffer utvidet fra fem til seks. Man måtte da slå to ekstra siffer hvis man skulle ringe utenfor fylket (retningsnummer). Bergen var tidligst ute og la om til seks siffer allerede i 1971.[1] I 1980 fulgte Stavanger og i 1982 Trondheims-regionen.[2]

I løpet av 1993 ble antall siffer utvidet til åtte, og ordningen med retningsnummer forsvant. I januar 1993 gikk Oslo og det meste av Akershus, som de første, over til åtte siffer. Alle Oslo-numre begynte fra da av med 22 (mot 02 som tidligere retningsnummer).[3] I løpet av året gikk det meste av landet over til åttesifrede numre.[4]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Aftenposten - 50 000 i Bergen får til natten nye tlf.nummer (04.9.1971)
  2. ^ Aftenposten morgen - La om til nye telefonnummer: Trondheim, Melhus, Malvik, Klæbu, Skaun. (22.11.1982, s.12)
  3. ^ «SLUTT PÅ (02) KL. 16.00 I DAG». VG. 28. januar 1993. «Den nye ordningen innebærer at alle som ringer til eller innen det gamle 02-området, må slå åttesifrede numre for å komme fram. For abonnenter innen Oslos bygrense, består endringen i at det føyes til 22 foran dagens numre.» 
  4. ^ Aftenposten morgen - Televerkets store D-dag (28.1.1993, s.6)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]