Telefonsentral

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kronstad telefonsentral i Ibsens gate (Bergen) tegnet av Per Grieg.[1]
Fiberlinje som forbinder telefonsentraler med omverdenen.
Koblingsskap i gaten for telekabler inn til husene. (Dette er IKKE selve sentralen)

En telefonsentral er et større koblingsskap eller liten bygning der alle telefonabonnenter i et område er tilkoblet. Sentralen gir deg summetonen i røret, og konverterer analoge signaler fra din telefon over kobbernettet til digitale lyssignaler over fiber. Kobberledninger fra flere koblingsskap i et boligområde patches inn på diverse trennlister, som forbinder ledningene fra gaten med forskjellige linjekort inne i sentralen.

Tjenesten vanlig fasttelefon bruker kalles PSTN som betyr Public Switched Telephony Network, og det er for det meste Telenor som eier disse sentralenhetene, mens andre leverandører «låner» dem til sine kunder. Sentralene har også mulighet for å levere ISDN (Integrated Services Digital Network) tjenester over kobberlinjen. ISDN gir mulighet til å kjøre flere virtuelle telefonlinjer over en enkelt kobberlinje, ettersom signalene blir digitalisert før de går ut av huset ditt.

De aller fleste telefonsentraler har dessuten en DSLAM som tjener xDSL abonnenter over kobbernettet. Dette kan være ADSL, ADSL2+ eller SHDSL/VDSL osv. DSLAMen er igjen forbundet med «omverdenen» via fiberlinjer til bredbåndsleverandøren.

Følgende terminologier brukes på det offentlige telenettet i Norge.

HK = Hovedkobling (Der abonnenten termineres i en telefonsentral.)

Utstyrsnummer = Koblingsplint mot PSTN og ISDN-linjekort i sentral.

Abonnentsiden = Port på DSLAM som går mot kunden på HK.

SL-siden = Sentral-siden → Utstyrsnummer blir koblet igjennom en splitter i DSLAMen DERSOM kunde skal ha både telefon og xDSL på samme trådpar.

Fullaksess-port = Abo-side på DSLAM som IKKE er tilknyttet en SL-side. Brukes mot kunder som kun skal ha en ren xDSL-linje.

Deltaksess-port = Abo-side på DSLAM som ER tilknyttet en SL-side. Brukes mot kunder som ønsker å ha både PSTN/ISDN og xDSL på samme linje.

Sambandsnummer = En tallkombinasjon på åtte-siffer som identifiserer en linje fra sentralen til abonnenten. En linje kan bestå av flere fysiske trådpar. DSL-sambandsnummer som er levert fra Telenors utstyr begynner på 6, men samband levert fra utstyr til andre leverandører begynner på 3.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]