La Scala

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Teatro alla Scala»)
La Scala
Beliggenhet
LandItalia[1]
StedMilano[2]
Historiske fakta
FormålOpera, scenedans, konsert
Eier(e)Società dei palchettisti del Teatro alla Scala (17781920)
Milano (1920ingen)
Municipality of Milan
ArkitektGiuseppe Piermarini (fasade, byggverk, forked stair)
Alessandro Sanquirico (dekorasjon)
Luigi Lorenzo Secchi (foajé, ridotto, helical stairs)
Mario Botta (backstage, stage house)
StilretningNeoklassisk arkitektur i Milano
Etablert3. august 1778
Ferdigstilt 3. august 1778
Etasjer 7
Kart
Kart
La Scala
45°28′03″N 9°11′21″Ø
Nettsted
Nettsted Offisielt nettsted (en)

Teatro alla Scala
Fra salen

Teatro alla Scala (også kjent som La Scala) er et av de ledende og mest berømte operahus i verden. Det ligger i Milano i Italia.

Teatro alla Scala ble grunnlagt under den høye beskyttelse av keiserinne Maria Theresia av Østerrike som erstatning for Teatro Regio Ducale som brant ned 26. februar 1776 og som tidligere hadde fungert som opera i Milano.

Den neoklassisistiske bygningen ble tegnet av Giuseppe Piermarini. Teateret åpnet 3. august 1778 med Antonio Salieris opera L'Europa riconosciuta, med libretto til Mattia Verazi.

Teateret gjennomgikk flere ombygginger og utvidelser fra 1813. Scenen ble gjort større og det ble bygd en ny inngang fra Piazza della Scala.

En gjennomgripende modernisering foregikk fra 1921 og utover. Et scenetårn ble bygd i 1924. Det scenetekniske anlegget ble også moderisert i 1937 av Lorenzo Secco. Man bygde da sceneheiser.

2002 – 2004 ble den bakre delen av La Scala gjenoppbygd. Man bygde en scene på 1600m2 og utvidet både høyde og dybde. Videre ble de historiske bygningsdelene restaurert og modernisert. Akustikken ble videre forbedret, gjennom spesialbygde gulv i sal og scene. I denne perioden holdt kompaniet til i Teatro degli Arcimboldi i utkanten av Milano.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]