Tawfiq al-Hakim

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Tawfiq al-Hakim
Tawfiq al-Hakim.jpg
Født9. oktober 1898[1][2]Rediger på Wikidata
Alexandria[3]Rediger på Wikidata
Død26. juli 1987[1][2]Rediger på Wikidata (88 år)
KairoRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Skribent, journalist, dramatiker, romanforfatterRediger på Wikidata
Nasjonalitet EgyptRediger på Wikidata

Tawfiq al-Hakim (født 9. oktober 1898 i Alexandria, Egypt, død 26. juli 1987) var en fremtredende egyptisk forfatter1900-tallet.

Publikasjonen og utførelsen av Al-Hakim sitt teaterstykke Ahl el-Kahf (The People of the Cave) fra 1933 var en betydelig hendelse i egyptisk teater. Historien om folket i hulen som teater- oppsetningen handler om er også å finne i det attende kapittelet i den muslimske Koranen, så vel som i flere andre litterære kilder. Denne historien handler om en gruppe mennesker som for å unnslippe en romersk forfølgelse tar tilflukt i en hule. I denne hulen sover menneskene sammenhengende i de neste tre hundre årene, før de våkner opp til en helt annen tid, uten å vite det.

Tawfiq el-Hakim var en stor pioner innenfor moderne arabisk litteratur. Al-Hakim sin lange kamp på vegne av arabisk drama som en egen litterær sjanger, dens teknikker, og dens språk, er sammenfallende med oppnåelse av en sentral rolle av denne sjangeren i moderne egyptisk politiske og sosiale liv. Al-Hakim var sønn av en egyptisk velstående dommer og hans tyrkiske kone. Hakim ble ansett som noe av en kvinnehater i hans tidligere år og han skrev enkelte sjåvinistisk artikler menn og kvinner. Men, til slutt giftet han seg og fikk to barn, en sønn og en datter. Hans kone døde i 1977, hans sønn døde i 1978 i en bilulykke. Al-Hakim etterlot seg sin datter etter hans død i juli 1987, da han var 89 år gammel.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Encyclopædia Britannica Online, 9. okt. 2017, Tawfiq al-Hakim, biography/Tawfiq-Husayn-al-Hakim
  2. ^ a b AlKindi, Ḥusayn Tawfīq Al-Ḥakīm, 1298
  3. ^ Store sovjetiske encyklopedi (1969–1978), Тауфик аль-Хаким Хусейн, 28. sep. 2015