Hopp til innhold

Tatra nasjonalpark (Polen)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tatra nasjonalpark
{{{logostørrelse}}}
LandPolen
Ligger iLillepolske voivodskap
Nærmeste bosetningZakopane
Areal211,64 km²[1]
Opprettet1954
Kart
Tatra nasjonalpark
49°15′00″N 19°56′00″Ø

Tatra nasjonalpark (polsk: Tatrzański Park Narodowy) er en nasjonalpark i Tatra powiat i Lillepolske voivodskap i det sørlige Polen. Parkens administrasjon ligger i Zakopane.

Tatrafjellene danner en naturlig grense mellom Polen i nord og Slovakia i sør, og de to landene har samarbeidet siden tidlig på 1900-tallet om en innsats for å verne området. Slovakia opprettet en tilstøtende nasjonalpark, og UNESCO utpekte senere den kombinerte innsatsen til et grenseoverskridende naturreservat.

Biologi og økologi[rediger | rediger kilde]

Flora[rediger | rediger kilde]

Opp til 1 250 moh. finnes hovedsakelig skoger med edelgran (Abies alba) og bøk (Fagus sylvatica). Høyere nivåer opp til 1 150 moh. er dekket av granskoger (Picea abies), som går over til enger og gressarealer i høydene opp til 1 800 moh. De høyeste områdene, over 1 800 meter, har alpin flora.

Andre typiske arter inkluderer sembrafuru (Pinus cembra ), edelweiss (Leontopodium alpinum) og sølvtistel (Carlina acaulis). Våren i Kościeliska-dalen er bemerkelsesverdig med marker med vårkrokus (Crocus vernus).

Fauna[rediger | rediger kilde]

Nasjonalparken er hjemsted for flere endemiske arter og mange truede og beskyttede arter. Her finnes tatragemse og murmeldyr, som begge har vært beskyttet siden midten av det 19. århundre, samt brunbjørn, gaupe, ulv, oter, småskrikørn og langvingefalker.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Képviselet, Lengyel Nemzeti Idegenforgalmi. «Tatrzański Park Narodowy». www.polska.travel (polsk). Besøkt 8. desember 2021. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]