Hopp til innhold

Telepati

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Tankeoverføring»)
I parapsykologiske eksperimenter kan en bruke zenerkort for å prøve å oppdage ekstrasensorisk persepsjon (ESP, utenomsanselig oppfattelse). De fem symbolkortene brukes særlig for å undersøke uforklarlige fenomener som telepati (tankeoverføring) mellom en person som ser kortene og en som ikke ser dem, og clairvoyance (synskhet), evnen til å forutse framtida eller se det som er skjult.

Telepati (fra gresk tele-, «fjern», og -pati, «følelse»)[1] også kalt tankeoverføring og tankelesning, er å oppnå direkte mental kontakt med en person og å få vite om personens tanker og følelser uten å bruke vanlige sanser, språk eller fysiske signalformer som koder og tegn.

Evnen til å kunne lese andres tanker eller å motta budskap og følelser fra en fraværende person uten hjelp fra det kjente sanseapparatet eller tekniske kommunikasjonsmidler, er omtalt i en mengde fortellinger. Fenomenet er beskrevet i eventyr, mytologi og religiøse tekster, og i skjønnlitteratur som science fiction og fantasy.

Det er ikke uvanlig med tilfeldige enkeltopplevelser av tilsynelatende telepatisk kontakt med andre personer.[2] Vitenskapelige undersøkelser har imidlertid ikke funnet belegg for at noen virkelig har slike evner.[3]

I parapsykologi

[rediger | rediger kilde]

Studiet av telepati er en viktig del av parapsykologien, et fag der en bedriver systematisk forskningovernaturlige fenomener og ekstrasensorisk persepsjon (ESP, utenomsanselig oppfattelse). Gjennom årene er det blitt utført flere vitenskapelige eksperimenter uten at man har klart å påvise at telepati virkelig eksisterer. Positive resultater har senere vist seg å bero på metodefeil, eller de har ikke latt seg gjenta av uavhengige forskere. Dette gjør at fortsatt forskningen på telepati generelt betraktes som pseudovitenskapelig.

I Norge har parapsykologen Georg Hygen undersøkt folks telepatiske opplevelser.[2]

Tankelesning som underholdning

[rediger | rediger kilde]

Telepati som underholdningstriks kalles vanligvis tankelesning og foregår ved at en tryllekunstner skal gjette hva en tilfeldig person blant publikum har tenkt.

«Tankelesning» kan utføres på flere måter. Ofte får tankeleseren hjelp av et medium som er deres assistent og som skal formidle tankene fra publikum bare med «tankens kraft». Tryllekunstnere kan da benytte et skjult kodespråk mellom tankeleser og medium. Det kan også være avtalt spill med en tilsynelatende tilfeldig tilskuer. En annen metode er god kjenneskap til å se og tolke små, psykologiske reaksjoner og manipulering av offerets underbevissthet gjennom avledninger og antydninger. Denne typen «synskhet» kan på engelsk kalles cold reading i motsetning til hot reading der tankeleseren eller den påstått klarsynte på forhånd i hemmelighet har skaffet seg opplysninger. Ikke sjelden bruker en også fingerferdighet, for eksempel for å bytte ut lapper der en på forhånd kan ha skrevet svaret eller som en medhjelper skriver.

Underholdning med tankelesing, synskhet, hypnose og andre «paranormale» fenomener kan omtales som mentalisme.

Det er også mennesker som påstår de kan oppnå telepatisk kontakt med sjelene til avdøde mennesker i «det hinsidige» og som opptrer med «spiritistisk» underholdning.

  • Cold reading, teknikk for å gi inntrykk av å være synsk eller kunne lese tanker
  • Ekstrasensorisk persepsjon, utenomsanselig oppfattelse
  • Klarsynthet (synskhet, clairvoyance), evnen å se inn i framtida eller gjenstander som er skjult eller ikke til stede
  • Parapsykologi, psykologisk vitenskap om uforklarlige psykiske fenomener
  • Spiritisme, overtroen på at sjelene til døde kan sette seg i forbindelse med levende gjennom medier eller manifestasjoner
  • Drømmetydning

Referanser

[rediger | rediger kilde]