Tankar (øy)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tankar fyr

Tankar er ei øy sør i Bottenvika. Den ligger ved Kvarken, i skjærgården i Öja i Karleby kommune i Österbotten, Finland. Avstanden til Karleby havn er 15 km. Vinterstid går det en vei over isen til fastlandet.

Øya er 900 meter lang og 500 meter bred, og inneholder fiskevær, losstasjon og fyret Tankar fyr.

På 1200-tallet dukket øya opp fra havet som en følge av landheving, og ble på 1500-tallet kjent som «Klippan». Det nåværende navnet kommer av finsk tankokari, «stangskjær». Dette viser til et gammelt sjømerke som ble satt opp på øya, ei steinrøys med ei stang med ei tønne i toppen.

Tankar fungerte i århundrer som base for fiskere og seljegere. Det ble også et viktig landemerke for sjøfarere. Et lyktehus hvor fiskerne gjorde tjeneste på skift, ble avløst av Tankar fyr som ble tent for første gang i 1889. Losstasjonen på Tankar stammer fra 1770-tallet, da magistratet lønna tre loser og fikk bygget ei losstue på øya. Stasjonen er fortsatt i drift, og den nåværende losbygningen ble bygget i 1975.

Som en hjelp til fiskerne i det gamle fiskersamfunnet på øya, ble det i 1754 bygget et lite kapell på øya. Kirkeplikten gjorde nemlig at fiskerne før dette måtte ro inn til Karleby soknekirke hver søndag. Kapellets ytre mål er 8,2 meter ganger 6,25 meter, og rommer ca. 100 personer.

Tankar er Finlands mest besøkte fyrøy. Om sommeren går det daglige ruteavganger med båt fra Karleby. For turistene på øya finnes det gjestebrygge, selfangstmuseum, kafé, gjestestue og røykbadstu. Kapellet, hvor det om sommeren arrangeres konserter og holdes andakter og vigsler, kan også regnes som et turiststed.

På øya er det tilrettelagt en natursti, og det er satt opp en stasjon for ringmerking og telling av fugler. Det er et førtitalls fuglearter som hekker på øya. Lyset fra fyret lokker til seg mange fugler i trekketida. Tankar er en av Finlands meteorologiske institutts kyststasjoner.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Tankar: opas/guide. Brosjyre utgitt av Karleby Turism.