Tan Sitong

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tan Sitong
Født10. mars 1865[1]Rediger på Wikidata
Beijing
Død28. sep. 1898[1]Rediger på Wikidata (33 år)
Beijing
BeskjeftigelsePolitiker, filosof, skribent, journalist, lyriker Rediger på Wikidata
FarTan Jixun
NasjonalitetQing-dynastiet

For filmen fra 1984, se Tan Sitong (film)

Tan Sitong (kinesisk: 谭嗣同, pinyin: Tán Sìtóng, Wade-Giles: T'an Ssu-t'ung, født 10. mars 1865 i Beijing i Kina, henrettet 28. september 1898 i Beijing) var en reformvennlig forfatter som engasjerte seg for liberale reformer i Qing-dynastiet under hundredagersreformen i 1898.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Tans Sitongs slekt kom fra Liuyang i Hunan-provinsen, men han ble født i Beijing der hans far arbeidet i sentralregjeringen. Ungdomsårene tilbragte han i Liuyang. Han viet seg en stor del av sin ungdom til intensive studier.

Hans far, Tan Jixun (谭继洵), var guvernør for provinsen Hubei. Moren, Xu Wuyuan (徐五缘), var svært tradisjonsbundet. Hun oppdro ti barn med stor fasthet.

I en alder av tilv år misten han i løpet av et tidsrom på bare fem dager sin mor, sin eldste bror og sin nest eldste søster. Grunnen var at hjemmet var blitt besøkt av en kusine som smittet dem med difteri. Også Tan Sitong ble livsfarlig syk, men kom seg etter tre dager, noe som ble ansett som et mirakel. Opplettelsen satte et sterkt preg på ham.

En av farens konkubiner overtok barneoppdragelsen, Hun behandlet Sitong svært dårlig.

Som 19-åring ble han gift med Li Run (李闰). De fikk sønnen Tan Lansheng (谭兰生), som imidlertid døde før sin ettårsdag. Li Run aktet Tan Sitong i årevis også etter hans henrettelse. Hun grunnla en pikeskole på sitt hjemsted, noe som den gang var nærmest uhørt i på landsbygden i Kina.

Reformengasjement[rediger | rediger kilde]

Tan tilhørte en generasjon som uroet seg for imperialismens innbrytninger i Kina. Han kom i sin tid til å bli talsmann for en fullstendig vestliggjørelse av Kina. Da Zhang Zhidong var guvernør i hans hjemprovins Hunan deltok han i den lokale reformbevegelsen i provinsen.

Han var en av forkjemperne for reformbevegelsen fra 1896 av. Mens han fortsatt bodde i Hunan ble han engasjert i lokale reformtiltak av den stedlige guvernør, Chen Baozhen. Han ble senere engasjert i hundredagersreformen i 1898, til støtte for Guangxu-keiseren. Han og fire andre liberale ble utnevnt til Storrådet den 20. juni 1898. Til forskjell fra sin kollega Kang Youwei ville ikke Tan flykte fra Beijing da det ble klart at reformbevegelsen slo feil. Han ble ansett som forræder av enkekeiserinne Cixi og offentlig henrettet sammen med fem andre den 28. september 1898.

Skildringer[rediger | rediger kilde]

Hans liv skildres i den kinesiske filmen Tan Sitong fra 1984.

Verker[rediger | rediger kilde]

  • Renxue 仁学, 1897, en filosofisk avhandling
  • Tan Sitong niánpǔ 谭嗣同年谱, Livsløp
  • Hubao 湘报, 1898-, reformvennlig tidsskrift

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Autorités BnF, data.bnf.fr, besøkt 10. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]

Litteratur[rediger | rediger kilde]