Tambartun kompetansesenter

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Koordinater: 63°16′27,534″N 10°15′10,044″Ø Tambartun kompetansesenter lå på Gimse i Melhus kommune, to mil sør for Trondheim, og var en del av det statlige spesialpedagogiske støttesystemet (Statped). Senteret ga tjenester til synshemmede barn, unge og voksne samt deres nettverk på oppdrag fra kommuner og fylkeskommuner. En viktig del av jobben var å utvikle og formidle kompetanse og kunnskap om synshemninger. I 2013 ble Tambartun slått sammen med resten av de statlige spesialpedagogiske sentrene, og ble region midt.

Historie[rediger | rediger kilde]

På 1800-tallet bodde en meget rik mann ved navn Johan Widerøe Thoning Owesen på godset sitt Leira i Trondheim. Ungkaren Owesen beskrives som et sjeldent nobelt menneske som viste stor omsorg overfor sine underståtter, og en blind gutt på en av godsets husmannsplasser vekte Owesens interesse for blindesaken.

Da han døde, testementerte Owesen en stor del av formuen til opprettelsen av et blindeinstitutt. Skolen var de neste årene flere ganger på flyttefot før senteret i 1975 kunne flytte inn i et helt nytt bygg i Melhus kommune rett sør for Trondheim. Den siste blinde eleven ble utskrevet fra Tambartun i 1988 i tråd med den nye integreringsfilosofien, og siden har Tambartun fungert som ressurs- og kompetansesenter.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]