Tadeusz Hoppe

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tadeusz Hoppe
Født27. juni 1913Rediger på Wikidata
Posługowo
Død10. nov. 2003Rediger på Wikidata (90 år)
Odesa
BeskjeftigelseProtestantisk prest, presbyter, prelat Rediger på Wikidata
NasjonalitetPolen
Gravlagt2nd Christian Cemetery
UtmerkelserKommandørkors av Republikken Polens fortjenstorden

Tadeusz Hoppe (født 27. juni 1913 i Poslau i den del av Polen som da var del av Det tyske keiserrike, død 10. november 2003 i Odessa i Ukraina) var en katolsk prest tilhørende salesianerordenen. Han var prest i menigheten St. Peter i Odessa ved Svartehavet.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Tadeusz Hoppe var den yngste av ti barn av Wojciech og Marianna (født Szczodrowska). I 1933 gebynte han ved salesianernes novisiat i Czerwińsk nad Wisłą.

Prest[rediger | rediger kilde]

Han ble presteviet 24. januar 1943 i Vilnius av erkebiskop Miečislovas Reinys. Han arbeidet så i sjelesorgen i menigheter i Rudniki, Soleczniki, Vilnius og Ławryszki.

I januar 1958 ble han etter eget ønske sendt til Odessa, der han frem til sin død tjente som pastor i menigheten St. Peter. I det meste av denne perioden forble han den eneste katolske prest i Odessa. Takket være hans innsats fikk den voksende katolske flokk der i 1991 returnert til seg den andre av byens katolske kirker, dedisert til Maria himmelopptakelse, som ble katedral der fa kirken ble reorganisert.[klargjør] Han fikk anerkjennelse for sitt arbeid for den polske diaspora fra kardinal Stefan Wyszyński, fra pave Paul VI og fra den polske president.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • W. Żurek: Jeńcy na wolności: Salezjanie na terenie byłego ZSRR po drugiej wojnie światowej. Kraków: 1998. ISBN 83-86473-64-9.
  • Andrzej Baczyński SDB: Muzeum Ks. Prałata Tadeusza Hoppe w Odessie.