TAM (stridsvogn)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
TAM
Tam boulogne.jpg
Mannskap4
Tekniske data
Lengde6 750 mm
Bredde3 290 mm
Høyde2 710 mm
Toppfart75 km/t
MotorMTU MB 833 Ka-500 6-sylindret diesel
Motoreffekt720 hk
DrivverkBelter
HjulopphengTorsjonsstenger
Bakkeklaring450 mm
Vekt30 500 kg
Maks grøftbredde2 500 mm
Maks vadedybde1 500 mm
Vertikalt hinder1 000 mm
Klatrehelling60 %
Sidehelling30 %
Rekkevidde590 km
Annet
Hovedbestykning105 mm kanon
Annen bestykning2×7,62 mm mitraljøse
PansringUkjent

TAM (Tanque Argentino Mediano) er en argentinsk stridsvogn med 105 mm kanon, utviklet av tyske Thyssen Henschel på vegne av den argentinske regjeringen. Den veier rundt 30 tonn.

Historie og utvikling[rediger | rediger kilde]

I 1974 fikk Thyssen Henschel en kontrakt av den argentinske regjeringen for å fremstille en ny stridsvogn og stormpanservogn. Stridsvognprogrammet het TAM og stormpanservognprogrammet het VCI (Véhiculo Combate Infanteria). Kontrakten dekket utvikling og framstilling av tre prototyper av hver vogn.

Den første prototypen av TAM ble framstilt i Tyskland i 1976, og den andre og tredje var klar året etter. Produksjon av chassis og sammenstilling fant sted i Buenos Aires, mens tårnet og bevæpningen ble satt sammen i Rio Tercero.

Produksjonen av de ferdige kjøretøyene ble gjort av argentinske TAMSE. Over 1 450 endringer ble foretatt. Det totale antallet argentinske myndigheter opprinnelig ønsket var 512, men produksjonen ble avsluttet etter at 350 enheter var produsert. Malaysia var også interessert i 102 kjøretøyer i tre forskjellige utgaver, og kom så langt som til å skrive under kontrakt i 1981, men det ble aldri levert noen kjøretøyer.

Teknisk[rediger | rediger kilde]

Chassiet til vogna er basert på stormpanservognen Marder. Vognføreren sitter framme til venstre i skroget og styrer kjøretøyet med et konvensjonelt ratt. Vognkommandøren og skytteren sitter til høyre i tårnet, og laderen til venstre.

Pansringen skal tåle panserbrytende ammunisjon i opp til 40 mm kaliber fra fronten.

Kanonen er en argentinsk 105 mm, med 50 granater om bord, hvorav 20 er stuet i tårnet. Koaksialt med hovedskytset er en 7,62 mm mitraljøse.

Motoren er montert framme til høyre, ved siden av vognføreren. Den er en MTU MB 833 Ka-500 6-sylindret dieselmotor. Motoren driver en Renk HSWL 204 girkasse, med fire gir framover og fire bakover. Styresystemet er hydrostatisk. For å øke rekkevidden så kan to 200-liters tønner monteres bak på vognen.

Standardutstyret inkluderer vern mot ABC-våpen, varmeapparat både for kaldstarter og for mannskapets del, elektriske lensepumper og et brannslukkingssystem som kan utløses manuelt eller automatisk.

Varianter[rediger | rediger kilde]

  • Henschel Wehrtechnic TH 301 (TAM) – tysk kommersiell variant, kan bruke Rheinmetall 105 mm kanon.

Kjøretøyer basert på TAM-deler[rediger | rediger kilde]

I tillegg er en artillerivariant med raketter utprøvd i Israel.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]