Hopp til innhold

Türkmenbaşy

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Türkmenbaşy
LandTurkmenistans flagg Turkmenistan
ProvinsBalkan
Grunnlagt1869 (Julian)
Oppkalt etterTürkmenbaşy
Postnummer745000
Befolkning86 800[1] (2004)
Høyde o.h.27 meter
Kart
Türkmenbaşy
40°01′00″N 52°58′00″Ø

Fra havnen i Türkmenbaşy

Türkmenbaşy (tidligere kjent som Krasnovodsk, fra russisk Красноводск) er en by i Turkmenistan. Byen ligger i provinsen Balkan vest i landet, ved Det kaspiske hav.


Historie[rediger | rediger kilde]

Byens historie strekker seg tilbake til 1717, da den russiske fyrsten Aleksandar Bekovitsj-Tsjerkasskij etablerte en utgangspunket hemmelig befestning her ved Kaspihavet, hvor det tørre elveleiet til det tidligere utløpet av Amu-Darya (frem til 1600-tallet rant elven ut her, i alle fall så lenge Aralsjøen var vesentlig større). Det var hans plan å føre sine hærstyrker opp det tørre elveleiet og erobre khanatet Khiva. Ekspedisjonen slo feil, og russerne oppgav bosetningen.

Krasnovodsk[rediger | rediger kilde]

Jernebanestasjonen i Krasnovodsk, 1902

Det tok 150 år før russerne på nytt forsøkte å etablere en fast bosetning på stedet. I 1869, invaderte de på nytt. De kalte sitt fort her Krasnovodsk (Красноводск), som er den russiske oversettelse av det opprinnelige stedsnavn, Kyzyl-Su («rødt vann»). Krasnovodsk var Tsarrusslands base for ekspedisjoner mot Khiva, Bukhara og de nomadiske turkmenske stammer.

Jernbanen, det vil si det som nå er den transkaspiske jernbane, hadde opprinnelig sitt startpunkt i Uzun-Ada ved Kaspihavet, men dette ble senere endret nordover, til havnen ved Krasnovodsk.[2]

Byen ble inntatt av Den røde armé i februar 1920.

Türkmenbaşy[rediger | rediger kilde]

I 1993 ble byen omdøpt til ære for den turkmenske livstidspresident Saparmyrat Nyýazow, som titulerte seg Türkmenbaşy («alle turkmeneres leder»). Byen har fortsatt overvekt av etniske russere.

Nyýazows etterfølger Gurbanguly Berdimuhamedow lovet i juli 2007 å investere en milliard dollar i et prosjekt som skulle gjøre Türkmenbaşy til et stort turistmål, som sentrum for turistsonen Avaza med 60 moderne hoteller som skulle bygges langs en 16 km (16 000 m) strekning av stranslinjen mot Kaspihavet.[3][4]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]