Tétouan

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
UNESCOs verdensarv
Medinaen i Tétouan
Land Marokko Marokko
UNESCO Innskrevet ved UNESCOs 21. sesjon i 1997. Referansenr. 837.
Kriterium II, IV, V
Se også Verdensarvsteder i Afrika
Eksterne lenker

Tétouan (arabisk تطوان, spansk Tetuán) er en by i Marokko, øst for Tanger. Den ligger langt nord i landet, langs kysten til Middelhavet og like ved Gibraltarstredet. Tétouan hadde 320 539 innbyggere i 2004.


Byen er et kultur- og handelssentrum og har 34 moskéer, flere museer og en del tekstilindustri. Tétouan ble grunnlagt på 300-tallet. I perioden 1913—1956 var byen hovedstaden i Spansk Marokko.

En kirke i Tétouan

Historie[rediger | rediger kilde]

Til forskjell fra de fleste andre byer ved middelhanskysten i region er det ikke noen spor fra fønikerne i Tetouan. Romerne grunnla i nærheten av dagens by en militær bosetting ved navn Oppidum Tamuda.

Under islams ekspansjon var byen knutepunktet mellom Nord-Afrika og al-Andalus, det muslimske nærværet i Spania.

På 1300-tallet var Tétouan fryktet som et sjørøverfeste, og ble defor gjentatte ganger angrepet av den kastiljanske flåte. Etter erobringen av Granada (1492) og atter ved begynnelsen av 1600-tallet slo jødiske og mauriske flyktninger fra Andalucía ned her, noe som fremmet byens økonomiske oppsving. Medinaen i byen er blant de minste i sitt slag, men har en spesiell historisk betydning og et unikt arkitektonisk uttrykk. Byens kunst og arkitektur, som er meget godt bevart, er derfor preget av den den islamiske arkitekturen som man kjenner fra Alhambra.

Under den spansk-marokkanske krig fann en rekke små men svært blodige trefninger sted ved Tétouan, mellom spanjoner og marokkanere. Den 4. februar 1860 klarte spanjolene å okkupere byen. Etter et avgjørende nederlag vest for Tetouan den 23. mars bad marokkenerne om våpenstillstand.

Ved slutten av 1800-tallet– etter tapet av landets oversjøiske kolonier – engasjerte Spania seg stadig mer i det nordlige Marokkos, og i 1913 ble Tétouan residensby bor den spanske høykommisær i Marokko. I Spansk Marokko begynte den 17. juli 1936 det militære statskupp som skulle styrte den annen spanske republikks regjering. De spanske styrker i Tétouan forholdt seg da lojale mot regjeringen. Etter å ha inntatt Tétouan og flybasen Sania Ramel likviderte kuppmakerne høykommisaæren for Spansk Marokko, major Ricardo de la Puente Bahamonde, sammen med ytterligere 189 republikanere.[1] Under den spanske borgerkrig ble Tetouan bombet av fly fra den republikanske side.

I 1956 gav Francisco Franco etter for internasjonalt påtrykk og gikk med på Marokkos uavhengighet.

Medinaen ble i 1997 erklært som et verdensarvminne.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Antony Beevor, Der Spanische Bürgerkrieg, 2. Auflage, ISBN 978-3-442-15492-0, Seite 82.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]