Synagogen i Köln

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Synagogen in Köln, Roonstraße

Synagogen i Köln (Kölner Synagoge) ligger i Roonstraße i bydelen Neustadt-Süd i Köln, rett ovenfor Rathenauplatz. Den er senteret for det religiøse og kulturelle jødiske livet i Köln, som har verdens eldste jødiske menighet nord for Alpene. Internasjonal oppmerksomhet fikk synagogen da den ble besøkt av pave Benedikt XVI under de katolske verdensungdomsdagene i byen i august 2005.

Historie[rediger | rediger kilde]

Etter at den gamle synagogen i maurisk stil fra 1861 var blitt for liten, ble dagens synagoge oppført mellom 1893 og 1899 i nyromantisk stil av arkitektene Emil Schreiterer og Bernhard Below. Under krystallnatten ble alle de syv synagogene i Köln ødelagt. Etter krigen gikk Konrad Adenauer inn for å bygge opp igjen synagogen, og den ble gjenåpnet etter en toårig restaureringsprosess i 1959.

Synagogen idag[rediger | rediger kilde]

Synagogen, hovedfasade

Synagogen tjener som forsamlings- og gudshus. Bygningen omfatter også en restaurant, et bibliotek, et museum, et ungdomssentrum og en festsal. I Ottostraße/Nußbaumerstraße i bydelen Neuehrenfeld ligger det jødiske velferdssenteret med alders- og pleiehjem. Synagogen har verdifulle torahruller fra 1600-tallet. Bønnerommet har plass for 800 menn og 600 kvinner.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]