Hopp til innhold

Sygna Uldvarefabrik

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Sygna Uldvarefabrik A/L var en tekstilfabrikk ved Henjaelvi på Hermansverk i Leikanger, Sogn og Fjordane. Den ble etablert som shoddyfabrikk under navnet Larsen Dampfarveri av Mathias Larsen i 1910. I 1913 fikk fabrikken navnet Sygna Uldvarefabrik A/L da Arne Johannesen overtok driften og den store fabrikkbygningen i sveitserstil ble bygget. Produksjonen var hovedsakelig ullgarn, ulltepper og senere bomullstøy. Fabrikken gikk dårlig under krisen på 30-tallet, og ansatte ble permittert og oppsagt. I 1932 organiserte de seg i Hermansverk Tekstilarbeiderforening tilsluttet Norsk Tekstilarbeiderforbund.

Oppgangstider og nedleggelse

[rediger | rediger kilde]

Etter krigen gikk fabrikken bra. Tidlig på 50-tallet ble fabrikken utvidet med to nye murbygninger som inneholdt plys, kamgarnspinneri og vevegarnavdeling. Sygna gikk inn i Oslo-konsernet Norsk Kamgarn Industri i 1963, og spesialiserte seg deretter på strikkegarn. I 1964 ble spinneriet påbygget med en etasje. Fabrikken gikk konkurs i 1972, men disponent Anders Sunde fikk Sandnes Kamgarn Spinneri til å overta på Hermansverk. Fabrikken på Sandnes brant ned i 1978, og produksjonen på Hermansverk ble nedlagt i 1982 da ny fabrikk på Sandnes stod ferdig.

Smoltanlegg og sanering

[rediger | rediger kilde]

I 1984 startet Sygna Aquakultur AS smoltoppdrett lokalene til Sygna Uldvarefabrik. Anlegget var i drift til 1993, da nytt smoltanlegg i Riverdalen på Hermansverk stod ferdig. Dette er fortsatt i drift av Marine Harvest.

Fabrikkpipen og den gamle trebygningen fra 1913 ble revet i 2001. Plysen og spinneriet fra 50- og 60-tallet står fremdeles, og ble fram til 2012 brukt som garasje for Leikanger Taxi.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]
Autoritetsdata