Hopp til innhold

Sydney Camm

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sydney Camm
Født5. aug. 1893[1]Rediger på Wikidata
Windsor
Død16. mars 1966Rediger på Wikidata (72 år)
Richmond upon Thames
BeskjeftigelseLuftfartsingeniør, flight engineer, ingeniør Rediger på Wikidata
NasjonalitetStorbritannia
Det forente kongerike Storbritannia og Irland (–1927) (avslutningsårsak: Royal and Parliamentary Titles Act 1927)
Medlem avRoyal Aeronautical Society
UtmerkelserKommandør av Order of the British Empire
Daniel Guggenheim Medal
Fellow of the Royal Aeronautical Society
Knight Bachelor
Gold Medal of the Royal Aeronautical Society

Sydney Camm (født 5. august 1893 i Windsor, død 12. mars 1966 i Richmond) var en britisk flykonstruktør. Camm har konstruert 52 ulike fly fra 1920-tallets biplan til 1950-tallets jetfly. Blant hans arbeider finnes legendariske jagerfly som Hawker Hurricane, Hawker Typhoon og Hawker Hunter. På midten av 1930-tallet var 84 % av flyene i Royal Air Force konstruert av ham.

Sydney Camm vokste opp i Windsor. Han og hans brødre begynte å bygge modellfly i deres fars snekkerverksted som de senere solgte i butikken Herbert's i Eton. Mange av kundene var elever ved Eton College. I 1911 begynte Camm å bygge et glidefly i fullskala som etterhvert ble forsynt med motor. Sydney Camm var en av grunnleggerne til Windsors modellflyklubb i 1912.

I 1914 begynte Sydney Camm å arbeide i MartinsydeBrooklands for i 1923 å gå over til Hawker Aircraft. Camms første egne konstruksjon var Hawker Cygnet som stilte opp i Lympne light aircraft competition i 1924 og vant i 1925. I 1926 innledet Camm sin mest intensive arbeidsperiode som resulterte i Hawker Nimrod, Hawker Hart og Hawker Fury. Selv om de etter tidens mål var moderne og relativt raske fly ble de etterhvert avleggs. Derfor begynte Camm i 1934 å arbeide på sitt kanskje mest kjente fly, Hawker Hurricane. Under andre verdenskrig fortsatte han å videreutvikle den konstruksjonen til Hawker Typhoon, Hawker Tempest og Hawker Sea Fury. Etter krigen begynte Camm å konstruere jetfly, Hawker Sea Hawk, Hawker Hunter og Hawker Siddeley Kestrel (en forgjenger til Hawker Siddeley Harrier). Han ble adlet i 1953.[2] Camm gikk av med pensjon i 1965, men fortsatte i ledelsen for Hawker Siddeley frem til sin død året etter.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ Store norske leksikon, oppført som Sidney Camm, Store norske leksikon-ID Sidney_Camm[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ «Sidney Camm». The History Learning Site. 16. august 2016.