Richmond upon Thames

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Richmond upon Thames
Richmond upon Thames
Richmond Bridge over Themsen
Land Storbritannia Storbritannia
Konst. land England England
Distrikt: Richmond upon Thames
Admin. grevskap: Stor-London
Seremon. grevskap: Stor-London
Status By (town)
Befolkning 21 221 (2007)

Richmond upon Thames (oftest kalt bare Richmond) er en forstad til London. Byen ligger sør for Themsen, men på grunn av måten elven svinger i området ligger den nordøst for Richmond Bridge og Twickenham. På sommeren trener flere roklubber fra Londons universiteter på elven ved Richmond, og mange turister tar fotturer langs elvebredden. Byen blir ofte omtalt som en del av Surrey, men er offisielt ikke lenger en del av dette grevskapet.

Blant kjente personer fra Richmond finner man skuespilleren Richard Attenborough, George Eliot og maleren J.M.W. Turner. Sistnevnte malte flere ganger motiver fra byen.

Historie[rediger | rediger kilde]

Fra det 12. århundre til 1649 lå det en kongelig residens i Richmond. Den er særlig kjent fra det 16. århundres historie, da Henrik VIII og senere Elisabeth I tilbrakte juletiden i palasset.

Henrik I bodde en kort periode i Sheen, men det var Edvard I som var den første som tok med hele sitt hoff dit. Etter henrettelsen av William Wallace («Braveheart») i 1305 var det i Sheen ar de skotske kommisjonærene måtte knele for ham og sverge troskap.

Percyslekten fra Northumberland ble i 1310 belønnet for sin lojalitet mot kronen med et baroni i Sheen. Hertugen av Nortumberland har fortsatt Alnwick slott i Northumberland og Syon House rett nord for Richmond som sine hovedresidenser.

Edvard II grunnla et karmelittkloster i Sheen etter nederlaget ved Bannockburn i 1314. Da Edvard III kom til makten i 1327 ga han huset til sin mor Isabella. Etter hans kones død neste femti år senere brukte han mer enn 2000 pund på oppussing av huset, noe som var en stor sum i datidens pengeverdi. Han døde selv på herregården før arbeidet var ferdig, i 1377. Under hans tid, i 1368, hadde Geoffrey Chaucer gjort tjeneste som yeoman i Sheen.

Richard II var den første kongen som gjorde Sheen til sin hovedresidens, i 1383. Han tok med seg sin kone Anne av Böhmen dit, og de levde der sammen i 12 år før hun døde. Kongen ble så fra seg av sorg over sin kone at han beordret at herregården skulle rives. Den lå i ruiner i nesten 20 år, før Henrik V startet byggearbeider. Han grunnla også et karteuserkloster der.

Herregården brant ned 23. desember 1497, og Henrik VII bygde et slott der istedet. Han likte seg svært i Richmond slott i Yorkshire, og var også jarl av Richmond, og ga derfor stedet navnet Richmond i 1501. Sheen er i dag et område helt i den østlige ytterkanten av Richmond.

Kollektivtransport[rediger | rediger kilde]

Richmond stasjon er endestasjon for undergrunnslinjen District og toglinjen North London-linjen. Tog fra Waterloo stasjon stopper også normalt der.

Andre jernbanestasjoner i området er St. Margarets, North Sheen og Kew Gardens.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]