Hopp til innhold

Richmond upon Thames

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Richmond upon Thames
Richmond Bridge over Themsen
LandStorbritannias flagg Storbritannia
Konst. landEnglands flagg England
DistriktRichmond upon Thames
Admin. grevskapStor-London
Seremon. grevskapStor-London
StatusBy (town)
Ligger vedThemsen
Grunnlagt1501 (Julian)
Oppkalt etterRichmond Palace
PostnummerTW9
Areal5,38 km²
Befolkning21 469 (2011)
Bef.tetthet3 990,52 innb./km²
Kart
Richmond upon Thames
51°27′22″N 0°18′04″V

Richmond upon Thames (oftest kalt bare Richmond) er en forstadsby til London.[1] Byen ligger sør for Themsen, men på grunn av måten elven svinger i området ligger den nordøst for Richmond Bridge og Twickenham. Den ligger 13,2 km vest-sørvest Charing Cross. Den har et stort antall parker og grønne områder, inkludert Richmond Park, og flere områder som er fredet,[2] inkludert det meste av Richmond Hill.[3]

Richmond ble grunnlagt som følge av at kong Henrik VII bygget palasset Richmond Palace1500-tallet, og som byen har fått sitt navn fra. Palasset selv fikk navn etter Henriks jarledømme i Richmond, North Yorkshire. I løpet av denne tiden ble byen og palasset særlig assosiert med dronning Elisabeth I som tilbrakte sine siste dager her. Richmond er i dag en del av Londons distrikt Richmond upon Thames, og har i henhold til folketellingen i 2011 en befolkning på 21 469 innbyggere (bestående av kretsene North Richmond og South Richmond).

Om sommeren trener flere roklubber fra Londons universiteter på elven ved Richmond, og mange turister tar fotturer langs elvebredden. Byen blir ofte omtalt som en del av Surrey, men er offisielt ikke lenger en del av dette grevskapet. Blant kjente personer fra Richmond finner man skuespilleren Richard Attenborough, George Eliot og maleren J.M.W. Turner. Sistnevnte malte flere ganger motiver fra byen.

Fra 1100-tallet til 1649 lå det en kongelig residens i Richmond. Den er særlig kjent fra det 1500-tallets historie, da Henrik VIII og senere Elisabeth I tilbrakte juletiden i palasset.

Henrik I bodde en kort periode i Sheen, men det var Edvard I som var den første som tok med hele sitt hoff dit. Etter henrettelsen av William Wallace («Braveheart») i 1305 var det i Sheen ar de skotske kommisjonærene måtte knele for ham og sverge troskap.

Percyslekten fra Northumberland ble i 1310 belønnet for sin lojalitet mot kronen med et baroni i Sheen. Hertugen av Nortumberland har fortsatt Alnwick Castle i Northumberland og Syon House rett nord for Richmond som sine hovedresidenser.

Edvard II grunnla et karmelittkloster i Sheen etter nederlaget ved Bannockburn i 1314. Da Edvard III kom til makten i 1327 ga han huset til sin mor Isabella. Etter hans kones død neste femti år senere brukte han mer enn 2000 pund på oppussing av huset, noe som var en stor sum i datidens pengeverdi. Han døde selv på herregården før arbeidet var ferdig, i 1377. Under hans tid, i 1368, hadde Geoffrey Chaucer gjort tjeneste som yeoman i Sheen.

Richard II var den første kongen som gjorde Sheen til sin hovedresidens, i 1383. Han tok med seg sin kone Anne av Böhmen dit, og de levde der sammen i 12 år før hun døde. Kongen ble så fra seg av sorg over sin kone at han beordret at herregården skulle rives. Den lå i ruiner i nesten 20 år, før Henrik V startet byggearbeider. Han grunnla også et karteuserkloster der.

Herregården brant ned 23. desember 1497, og Henrik VII bygde et slott der i stedet. Han likte seg svært i Richmond slott i Yorkshire, og var også jarl av Richmond, og ga derfor stedet navnet Richmond i 1501. Sheen er i dag et område helt i den østlige ytterkanten av Richmond.

Kollektivtransport

[rediger | rediger kilde]

Richmond stasjon er endestasjon for undergrunnslinjen District og toglinjen North London-linjen. Tog fra Waterloo stasjon stopper også normalt der.

Andre jernbanestasjoner i området er St. Margarets, North Sheen og Kew Gardens.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ «A City of Villages: Promoting a sustainable future for London's suburbs» Arkivert 27. september 2013 hos Wayback Machine. (PDF). SDS Technical Report 11 (Greater London Authority). August 2002. ISBN 1 85261 393 9.
  2. ^ «Conservation Areas» (PDF). London Borough of Richmond upon Thames.
  3. ^ «Richmond Hill Conservation Area 5» Arkivert 10. november 2013 hos Wayback Machine. (PDF), London Borough of Richmond upon Thames.

Litteratur

[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]

(en) Richmond upon Thames hos Wikivoyage