Sydhavnen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Sydhavnen. I bakgrunnen ses en del av det tidligere tunge industriområdet, som er i ferd med å bli erstattet av kontorvirksomhet.

Københavns Sydhavn, eller Sydhavnen, er et område i København. Sydhavnen brukes vanligvis om en del av området i København som offisielt har navnet Kongens Enghave. Det er bygget opp rundt havneindustrien i den sørlige delen av Havneløbet.

Hus og boligblokker i området har kommet som et resultat av behovet for arbeidskraft, og det har alltid vært regnet for å være arbeiderstrøk med et av Københavns hardeste sosiale miljøer. I boligforeningen AKB, som eier de fleste av boligene i Sydhavnen, har en intern oversikt vist at 72 % av leietagerne lever av trygdeytelser. Dette er den høyeste andelen blant de allmenne boligforeningenes avdelinger.

Københavns utvikling de siste ti årene har imidlertid hatt innvirkning også på Sydhavnen, og den gamle tungindustrien på Teglholmen og Sluseholmen er flyttet ut til fordel for kontorvirksomhet.

Boligområdene i Sydhavnen kalles også for «Øen», siden de ligger omkranset av de store innfartsårene P. Knudsens Gade mot nord og Sydhavnsgade mot øst, samt Kastrupbanen mot sørvest.

Området er kjent for å være blant de «rødeste» områder i hele Danmark. Ved Sydhavnens fire avstemningssteder fikk Socialdemokraterne, Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten tilsammen mellom 62 % og 69 % ved det siste kommunevalget i Danmark.