Swinging

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Swinging (kommer av det engelske ordet swing, bevege seg fram og tilbake som i en huske)[1] kan defineres som «ikke-monogam seksuell aktivitet, som også kan oppleves som par».

Fenomenet swinging, i betydningen «uhemmet, frigjort, livlig og moderne»,[2] kan sees på som et ledd i den seksuelle frigjøringen fra 1960-årene og framover, som har oppstått som følge av bedre prevensjonsmetoder og en forandring av hvordan seksualitet kan leves ut med flere partnere, frigjort fra ekteskapets tradisjonelle begrensninger, men likevel uten at det kan kalles utroskap.

Swinging kalles noen ganger for «konebytte», men denne termen brukes ikke lengre da den uttrykker en annen praksis hvor kvinnenes rolle var vesentlig mer passiv enn det som er tilfelle i dag [3].Ordet «partnerbytte» har den fordelen at det ikke er knyttet til kjønn. Men heller ikke det er en fullt dekkende betegnelse. Amerikanske swingere betegner ofte seg selv som Lifestylers, eller «in the lifestyle».

Aktiviteter[rediger | rediger kilde]

Swinging kan inkludere (men er ikke begrenset til):

  • Ekshibisjonisme, det vil si å ha sex mens andre ser på
  • Voyeurisme, se andre som har sex.
  • Soft swinging, det vil si å kysse, stryke eller å ha munnsex med en tredje eller fjerde person. Dette kan være i en trekant eller i gruppesex, eller man bytter sine partnere.
  • Hard swinging, det vil si å penetrere en annen enn sin faste partner, og er den vanligst forståtte definisjon av swinging.
  • Gruppesex en alt inkluderende term for aktiviteter som involverer flere partnerer samtidig.

Swinging skiller seg fra polyamori, hvor man i polyamori har faste relasjoner og er emosjonelt investert.

Som oftest er det snakk om et gift par eller fast forhold som møter andre par, flere par eller single personer. Dette kan skje i samme rom eller i forskjellige rom. Det vil si at gruppen kan være samlet eller dele seg i mindre grupper. Par splittes sjelden, og kontakten mellom de to ivaretas aktivt. Swinging er, for de fleste par som deltar, ikke noe en gjør for seg selv, men noe en gjør sammen med sin partner. I en undersøkelse gjort i 2011[4] rapporterte informantene ikke om sjalusi i slike situasjoner, ettersom det opplevdes som gode opplevelser sammen med den faste partneren heller enn «tillatte sidesprang».

De fleste swingere er heterofile par. Biseksuell aktivitet mellom kvinner er vanlig, men oftest kun når det er menn til stede. Det er liten aksept for biseksualitet mellom menn, selv om dette forekommer.

Swinging kan ses som en egen seksuell subkultur, med spesifikke normer og regler som ikke er intuitive for de som står utenfor.

I Norge finnes det (per 2023) tre swingersklubber. To er lokalisert i Tønsberg-området, og en er lokalisert i Trondheim. Utover dette så arrangeres det jevnlig store swingerstreff på forskjellige steder rundt i Norge, ofte på hoteller. Det finnes også flere private grupperinger i andre deler av landet hvor par som kjenner hverandre treffes. Noen av disse gruppene er semi-åpne, da de ofte tar mot besøk fra andre par som er en del av miljøet. Miljøet er lukket for de som står utenfor, i hovedsak fordi de fleste har stort behov for å beskytte sin identitet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «swing (v.)», Online Etymology Dictionary Sitat: «Sense of 'engage in promiscuous sex' is from 1964»
  2. ^ «swinging», NAOB
  3. ^ «Arkivert kopi» (PDF). Arkivert fra originalen (PDF) 5. august 2013. Besøkt 23. desember 2012. 
  4. ^ Masteroppgaven Seksuelle script i norske swingersmiljøer Arkivert 4. mars 2016 hos Wayback Machine.

Se også[rediger | rediger kilde]