Svetozar Stojanović

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Svetozar Stojanović
Svetozar Stojanović.jpg
Født18. oktober 1931
Kragujevac
Død7. mai 2010 (78 år)
Beograd
Utdannet ved Det filosofiske fakultet ved Universitetet i Beograd
Beskjeftigelse Filosof, universitetslærer
Nasjonalitet Serbia

Svetozar Stojanović (født 18. oktober 1931 i Kragujevac, Kongeriket Jugoslavia (dagens Serbia), død 7. mai 2010) var en serbisk filosof og politisk teoretiker.

Stojanović var en intellektuell og akademiker som bidro til filosofisk teori og engasjert i praktisk politikk. Han mottok en PhD i filosofi fra Universitetet i Beograd i 1962. Sammen med syv andre professorer og lærere ble han utvist fra Universitetet i Beograd i januar 1975 for opposisjonell virksomhet under Josip Broz og hans Tito-regime i Jugoslavia. Han vendte tilbake til universitetet på begynnelsen av nittitallet da det sosialistiske Jugoslavia falt fra hverandre. I 1992 og 1993 tjenestegjorde han som spesialrådgiver for den tidligere jugoslaviske presidenten Dobrica Ćosić.

Han satt som formann for International Humanist and Ethical Union mellom 1985 og 1987. Stojanović var en langvarig kritiker av Slobodan Milošević og en av hovedpersonene i oktober 2000 serbiske demokratiske revolusjonen som endte med å styrte Milošević. Han ble utnevnt til Kommisjonen for sannhet og forsoning av den tidligere jugoslaviske presidenten Vojislav Kostunica, og senere ble han medlem av Utenriksdepartementet i Serbia.

Stojanović var grunnlegger og president for den serbiske-amerikanske Center for National Strategy i Beograd, som utviklet seg til forum for serbisk-amerikansk dialog og samarbeid. Han var sjefredaktør for Praxis International fra 1987 til 1990 og han var medlem av redaksjonsrådet for filosofi og samfunnskritikk, basert i Boston. Stojanović skrev syv bøker, fire brosjyrer, og cirka 130 tidsskriftartikler. Hans verker er oversatt til fjorten språk, inkludert engelsk, tysk, fransk, russisk, spansk og japansk.