Svermere i solen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Svermere i solen
orig. Chained
Generell informasjon
Utgivelsesår1933
Prod.landUSA
Lengde74 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiClarence Brown
ProdusentHunt Stromberg
MusikkHerbert Stothart
Foran kamera
MedvirkendeJoan Crawford
Clark Gable
Prod.selskapMetro-Goldwyn-Mayer
Eksterne lenker

Svermere i solen (originaltittel: Chained) er en amerikansk dramafilm fra 1934 regissert av Clarence Brown med Joan Crawford og Clark Gable i hovedrollene.

Dette er den femte av åtte filmer hvor Crawford og Gable spilte mot hverandre.

Handling[rediger | rediger kilde]

Skipsmagnat i New York City, Richard Field er ivrig etter å gifte seg med sin hengivne sekretær, Diane Lovering. Han ber sin kone Louise om skilsmisse. Louise nekter imidlertid å oppgi sin sosiale stilling, og nekter Richards forespørsel. Diane insisterer på at hun vil fortsette å elske ham, uavhengig av om de gifter seg eller ikke. Diane reiser senere på cruise til Sør-Amerika med ett av Richards skip, og rett etter ombordstigning møter hun Johnnie Smith i skipets bar, men avviser flørtingen hans. Johnny ber sin beste venn, Mike Bradley (spilt av Clark Gable) om hjelp.

Men Mike sjarmerer henne, og romantikk om bord blomstrer. Men fremdeles tro mot Richard, forplikter Diane seg aldri til Mike. Mike inviterer henne til å besøke sin ranch i Buenos Aires. Etter en morsom dag innrømmer Diane og Mike endelig sin gjensidige kjærlighet. Diane forteller ham om Richard, men Diane lover at Mike er mannen hun virkelig elsker. Hun lover å reise tilbake til New York, og avslutte sin affære med Richard. Men Richard gir henne imidlertid en giftering, og forklarer at hans kone endelig gikk med på å skilles fra ham på betingelse av at han aldri fikk se sønnene deres igjen. Overveldet av hans offer for henne, sier Diane ingenting om hennes nye romantikk.

Hun skriver et brev til Mike og dumper ham, og hun gifter seg med millionæren. Ett år senere møtes Diane og Mike i en butikk i New York. Til tross for bitterheten hans, elsker Mike fremdeles Diane, og føler at hun fremdeles elsker ham. Diane forklarer hvorfor hun er lojal mot Richard. Mike stikker innom herregården deres, og til tross for Dianes protester lover Mike å konfrontere sin rival. Men når Mike ser hvor snill og omsorgsfull Richard er sammen med Diane, går han sin vei. Richard avslører at han lenge hadde følt at Diane var forelsket i en annen mann og tilbyr nobelt å skille seg.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Omtale[rediger | rediger kilde]

Porsgrunns Dagblad skrev om filmen: "Det er en fornem film, uhyre elegant og med en konflikt som er vanskelig å løse. Det påstås at manuskriptet er oprinnelig fra den norske forfatter Eilert Bjerke." [1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Porsgrunns Dagblad, 23. november 1935, side 6

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]