Sven Brun

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sven Brun
Sven Brun omkring 1890.
Født20. nov. 1812Rediger på Wikidata
Bergen
Død2. mai 1894Rediger på Wikidata (81 år)
Christiania
BeskjeftigelsePrest Rediger på Wikidata
SøskenJohan Lyder Brun
BarnChristen Brun
NasjonalitetNorge
GravlagtVår Frelsers gravlund
UtmerkelserSt. Olavs Orden
Nordstjerneordenen

Sven Brun (født 20. november 1812 i Bergen, død 2. mai 1894 i Oslo) var den første sokneprest i Trefoldighet menighet i Oslo. Han ble utnevnt den 22. mars 1858 og betjente embetet gjennom 36 år. Gjentatte ganger unnslo han seg å komme på valg til biskop. Den nyopprettede menighet trengte ham, og han valgte å bli i tjenesten der til sin død.

Etter embetseksamen (1836) hadde Sven Brun virket en tid i sin fødeby dels som privatlærer, dels som personellkapellan hos sin far, stiftsprost Christen Brun (sønn av Johan N. Brun), inntil han i 1849 ble utnevnt til residerende kapellan i Store Næs, Øvre Romerike. Herfra kom han i 1851 til hovedstaden som tredjeprest ved Vår Frelsers kirke inntil han overtok Trefoldighet menighet.

Hans navn er uadskillelig knyttet til arbeidet for kirkelig reform og misjon. Ved de frivillige kirkemøter og store misjonsmøter var han gjennom en hel menneskealder stadig å se på dirigentplassen, og fellesnordiske misjonsmøter hedret ham med samme verv. Som mangeårig medlem av kommunestyret, gjorde han en særlig innsats for allmueskolen.

Han ble utnevnt ridder av St. Olavs Orden og senere forfremmet til kommandør av 1. klasse. Han ble også hedret med den svenske Nordstjerneordenen. Sven Bruns gate i Oslo sentrum er oppkalt ett ham.

Han var gift med Johanne Marie Widing (18111887).

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Trefoldighetskirken i Oslo 1858-1958: Festskrift utgitt i anledning kirkens og menighetens 100-årsjubileum