Hopp til innhold

Svelg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Svelget»)
Svelg
MeSHD010614
TA98A05.3.01.001
TA22855
FMA46688

Svelget (gr.; farynx, lt.; fauces) er den delen av både fordøyelsessystemet og respirasjonssystemet. Det er et muskuløst og nærmest rørformet, slimhinnekledd organ som ligger foran virvelsøylen, fra undersiden av kraniet til spiserøret.

I fordøyelsessystmet ligger svelget etter munnhulen og foran spiserøret. Hos pattedyr er svelget der fordøyelseskanalen og luftveiene krysser hverandre, gjerne kalt strupen (som også omfatter strupehodet og stemmebåndene).

Svelging kan deles inn i tre faser; den orale fasen (blandefasen i munnhulen), pharynx-fasen (svelgefasen i svelget), og esophagus-fasen (transportfasen i spiserøret).

Etter at maten er tygget, dytter tungen maten bakover til svelget. Dette setter i gang en svelgerespons, hvor mange muskler samarbeider om å presse maten ned i spiserøret. Tidligere kalte man det svelgerefleks, men det har man i senere år gått bort fra siden det ikke er noe spesifikt punkt man kan trykke på som automatisk setter i gang svelging (alâ sparkerefleksen som oppstår av trykk på et punkt ved kneet). Derfor kaller man det i dag en svelgerespons. Åpningen opp til nesehulen blir stengt, og strupelokket legger seg over luftrøret. Fra spiserøreret transporteres maten videre til magesekken.