Sveinulv Jarnæs

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sveinulv Jarnæs
Født8. desember 1919
Mosjøen, Norge
Død20. mai 1953 (33 år)
Mosjøen, Norge
BeskjeftigelseDikter
EktefelleValborg Johansen (g. 1941) 1919-1988.
BarnSvein og Signe Elisabeth

Sveinulv Jarnæs (født 8. desember 1919 i Mosjøen, død 20. mai 1953 i samme sted) var en norsk dikter fra Mosjøen. Han skrev dikt, prologer og revyviser. Mest kjent er han for sangen «Nordlandsnetter» som ble tonesett av Bjarne Moe, og framført av Jens Book-Jenssen som ble en nasjonal slager i 1953/53. Samarbeidet med Jens Book-Jensen førte også med seg sangene 'April' og 'De skal seile'.

Nordlandsnetter ble også bl.a. framført på engelsk av Al Bishop (Deep River Boys) under navnet Fire of Midnight.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Jarnæs var født i Mosjøen og var den yngste i en søskenflokk på fem. Hans far, Hans, kom fra Sykkylven på Sunnmøre og reiste nordover sammen med broren Johannes for å søke lykken.

Faren giftet seg med Signe Emelie og sammen fikk de fem barn. Fire av barna ble født på Grønøy, i Meløy kommune, der Hans drev ekspedisjonen. Familien flyttet så til Mosjøen der Hans ble disponent på Mosjøen Margarinfabrikk, og her i Mosjøen ble Sveinulv født.

Her vokste Jarnæs opp og etter endt skolegang arbeidet han på jernbanens kontor på Lillehammer, der klimaet var bedre for astmaen som han slet med og som senere skulle ta hans liv. Lengselen til Mosjøen ble imidlertid for stor og han reiste hjem, hvor han begynte på jernbanens hovedkontor. Han giftet seg med Valborg, som han hadde truffet i studietiden i Trondheim.

Han etterlot seg Valborg, og deres to barn Signe Elisabeth (1945) og Svein (1949). Som et ledd i markeringen av Mosjøen bys 125 års-jubileum våren 2000, ble det innspilt en CD (Nordlandsnatt) med tekster av Sveinulv Jarnæs og musikk av lokale komponister.

Under Galleria Kunstfestival 2012 ble byste av Sveinulv Jarnæs avduket i Mosjøen kulturhus.

Bibliografi[rediger | rediger kilde]