Sanct Johannes-Guttene

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Svein Bruun)
Hopp til navigering Hopp til søk

Sanct Johannes-Guttene (også noen ganger skrevet Sankt Johannes-Guttene) var et guttekor i Oslo. Koret ble etablert i 1965 av operasanger og senere inspisient ved Den Norske Opera Svein Bruun som var korets dirigent helt frem til sin død i 1988 da koret også opphørte.[1][2]

I den omtrent siste halvdelen av korets eksistens hadde det også en undertittel, Akershus slottkirkes guttekor.

Svein Bruun[rediger | rediger kilde]

Svein Bruun i 1965

Svein Bruun (3. mars 1917-7. april 1988)[3][2] var tidligere Olavsgutt. Han endte opp med å starte opp sitt eget kor i Ragnvald Bjarnes ånd i 1965. Bruun var operasanger ved Den norske opera og senere inspisient samme sted. Bruun ble tildelt Kongens Fortjenstmedalje i gull den 1. juli 1981.[4]

Turneer og konserter[rediger | rediger kilde]

Bruun ønsket å bringe kormusikken ut til alle deler av Norge. Koret hadde tre faste turneer: påsketurneen som foregikk rundt i Sør-Norge, sommerturneen som i hovedsak var myntet på Nord-Norge og juleturneen som også gikk i Sør-Norge.

I tillegg hadde koret konserter i Oslo-området hver søndag i advent. De fleste årene var Trefoldighetskirken og Frogner kirke blant korets konsertsteder i Oslo; konsertene i Trefoldighetskirken var de eneste som det ble solgt billetter til. Juleaften hadde koret sin faste konsert i Akershus slottskirke.

Sanct Johannes-Guttene var også faste deltakere under den årlige markeringen på retterstedet på Akershus festning til minne om de nordmennene som ble henrettet der under andre verdenskrig.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Sanct Johannes-Guttene». SNL. Besøkt 14. desember 2012. 
  2. ^ a b «Svein Bruun». Norsk musikkhistorisk arkiv. 18. juni 2010. Besøkt 14. desember 2012. 
  3. ^ «Gravnr: 07.035.01.015 Grefsen kirkegård». Gravferdetaten i Oslo kommune. Besøkt 3. juli 2017. 
  4. ^ «Tildelinger Bruun, Svein». Kongehuset. Besøkt 3. juli 2017.