Inspisient

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

En inspisient (av latin in + spicere «etterse») er et bindeledd mellom regissør og produsent i teateroppsetninger. Inspisienter koordinerer scenografi, kostymer, rekvisitter og spesialeffekter i teateret.

I 1974 ble Norsk Teaterinspisientforening tatt opp som egen landsomfattende avdeling i Norsk musikerforbund, nå Musikernes fellesorganisasjon.

Norge[rediger | rediger kilde]

I Norge idag finner man ingen dedikert utdanning til inspisient, men Nordisk Institutt for Scene og Studios sitt «Prosjektledelse og kultur» er relevant, men skal man ha en fullstendig inspisientutdannelse må man reise på skoler i utlandet. Noen av de beste skolene er i England, skoler som LIPA Liverpool Institute for Performing Arts, Rada Royal Academy of Dramatic Art og Lamda London Academy of Music and Dramatic Art. I tillegg finnes Den Danske Scenekunstskole i København eller Stockholms dramatiska högskola i Stockholm.

Type inspisienter[rediger | rediger kilde]

Inspisienter har ulike arbeidsområder fra teater til teater, men det betydelige skillet markerer seg godt mellom en turneinspisient og en inspisient på et stasjonert teater.

Riksteatret bruker og er med på deres turneer over hele Norges land og har ansvar for at alt går riktig for seg under teaterforestillingen, men på turne har turneinspisienten også ansvar for markedsføring, kontakt med lokale spillesteder og lignende.

Det finnes også «Frilansinpisienter» de leies inn av stasjonere eller omreisende teater og er ikke fast ansatt i teateret. De leies inn til den enkelte produksjonen.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]