Olavsguttene

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Olavsguttene
Stiftet1927[1]
Opphørt1964[2]
DirigentRagnvald Bjarne (19271964)[3]

Olavsguttene var et guttekor i Oslo fra 1927 til 1964.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Grunnleggeren[rediger | rediger kilde]

Koret ble etablert av Ragnvald Bjarne, og han var korets dirigent helt frem til han døde 25. november i 1964. Koret ble da oppløst.[4] I 1966 ble det avduket en støtte på Bjarnes grav på Vestre Gravlund, en «Syngende Olavsgutt», av billedhugger Maja Refsum (1887–1986). Den fremstiller korets første Olavsgutt, Birger Bakke.

I 1930 ble Ragnvald Bjarne dømt for overgrep mot en av korguttene. Dette kan ha vært et justismord; flere foreldre og korgutter vitnet til fordel for Bjarne. Han satt inne i cirka halvannet år, og i denne perioden lå koret nede, og mange av guttene sang sammen med guttekoret i Domkirken, men Olavsguttene startet opp igjen da han ble sluppet ut.[5]

Turnévirksomhet[rediger | rediger kilde]

Koret turnerte både i innland og utland. Etter hjemkomsten fra en turné i USA i 1952 fikk Olavsguttene gå først i 17. mai-toget i Oslo.[5] De reiste på sin andre amerikaturné i november 1956, og kom tilbake til Norge 9. april 1957. De besøkte 36 stater, sang i Carnegie Hall og på «Arthur Godfrey-Show», som ble kringkastet i farger over hele USA. De var også innom Canada. Tilsammen avholdt de 90 konserter på turneen.

Tidligere olavsgutter[rediger | rediger kilde]

Mange kjente musikere og sangere har vært innom Olavsguttene. Sølvguttenes grunnlegger og dirigent Torstein Grythe var tidligere olavsgutt,[5] det samme var komponist og dirigent for Solistkoret Knut Nystedt, dirigent for St. Laurentiuskoret Kjell Walther Christensen, tenoren Ragnar Ulfung[6], dirigent og sangpedagog Oskar Raaum, operasanger Bjørn Haugan, Arild Eriksen og pianist Kaare Ørnung.

Kor med utspring i Olavsguttene[rediger | rediger kilde]

Sanct Johannes-Guttene[rediger | rediger kilde]

En tidligere olavsgutt, operasanger Svein Bruun, startet noen år etter Olavsguttenes nedleggelse opp Sanct Johannes-Guttene i Ragnvald Bjarnes ånd. Under Sanct Johannes-Guttenes årlige adventskonsert i Trefoldighetskirken var det mange tidligere Olavsgutter som styrket bass- og tenorrekkene.

Ex Olaves/Ex Olavo[rediger | rediger kilde]

En gruppe olavsgutter startet i 1965 koret Ex Olaves. I forbindelse med 100-årsdagen for Ragnvald Bjarnes fødsel den 17. juni 1989, gjenoppsto koret under navnet Ex Olavo. Ex Olavo har bestått i over 20 år og sang sin siste julekonsert i Frogner kirke den 13. desember 2008, etter over 20 år, først i Fagerborg kirke, og de siste 17 år i Frogner kirke. Korets 2 jule-CD-er ble også spilt inn i Frogner kirke.

Per-Erik Holmquist Lie har gjennom disse årene vært Ex Olaves president og administrative leder.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ www.nb.no[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ www.snl.no[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ www.nb.no[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ (no) «Olavsguttene» i Store norske leksikon. Besøkt 7. desember 2012
  5. ^ a b c Ballade; Ildsjelene i musikken. Besøkt 21. august 2008
  6. ^ Grinde, Kirsti (25. februar 2020). «Ragnar Ulfung». Norsk biografisk leksikon. Besøkt 22. februar 2022.