Olavsguttene

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Olavsguttene var Norges første kirkeguttekor[trenger referanse] fra Oslo som eksisterte i tiden 1927 til 1964.

Koret ble etablert av Ragnvald Bjarne, og han var korets dirigent helt frem til han døde 25. november i 1964. Koret ble da oppløst.[1] I 1966 ble det avduket et støtte på Bjarnes grav på Vestre Gravlund, en «Syngende Olavsgutt», av billedhugger Kaja Refsum (1887-1986). Den fremstile korets første Olavsgutt, Birger Bakke.

Mange kjente musikere og sangere har vært innom Olavsguttene. Sølvguttenes grunnlegger og dirigent Torstein Grythe var Olavsgutt,[2] det samme var komponist og dirigent Knut Nystedt, Solistkoret, dirigent Kjell Wolther Christensen, St Laurentiuskoret, operasanger tenoren Ragnar Ulfung[3] og dirigent/sangpedagog Oskar Raaum, operasanger Bjørn Haugan og Arild Eriksen, og pianist Kaare Ørnung.

I 1930 ble Ragnvald Bjarne dømt for overgrep mot en av korguttene. Dette kan ha vært et justismord; flere foreldre og korgutter vitnet til fordel for Bjarne. Han satt inne i cirka halvannet år, og i denne perioden lå koret nede, og mange av guttene sang sammen med guttekoret i Domkirken, men Olavsguttene startet opp igjen da han ble sluppet ut.[2]

Koret turnerte både i innland og utland. Etter hjemkomsten fra en turné i USA i 1952 fikk Olavsguttene gå først i 17. mai-toget i Oslo.[2] De reiste på en andre Amerikaturné i november 1956, og kom tilbake til Norge 9. april 1957. De besøkte 36 stater, sang i Carnegie Hall og på «Arthur Godfrey-Show», som ble kringkastet i farger over hele USA. De var også innom Canada. Tilsammen avholdt de 90 konserter på turneen.

En tidligere olavsgutt, operasanger Svein Bruun, startet noen år etter Olavsguttenes nedleggelse opp Sanct Johannes-Guttene i Ragnvald Bjarnes ånd. Under Sanct Johannes-Guttenes årlige adventskonsert i Trefoldighetskirken var det mange tidligere Olavsgutter som styrket bass og tenorrekkene.

En gruppe olavsgutter startet i 1965 koret Ex Olaves. I forbindelse med 100-årsdagen for Ragnvald Bjarnes fødsel den 17. juni 1989, gjenoppsto koret under navnet Ex Olavo. Ex Olavo har bestått i over 20 år og sang sin siste julekonsert i Frogner kirke den 13. desember 2008, etter over 20 år, først i Fagerborg kirke, og de siste 17 år i Frogner kirke. Korets 2 jule-CD-er ble også spilt inn i Frogner kirke.

Per-Erik Holmquist Lie har gjennom disse årene vært Ex Olaves president og administrative leder.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ (no) Olavsguttene i Store norske leksikon. Besøkt 7. desember 2012
  2. ^ a b c Ballade; Ildsjelene i musikken. Besøkt 21. august 2008
  3. ^ Store norske leksikon: Ragnar Ulfung