Hopp til innhold

Surimi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Surimi
Kanikama er laget av surimi

Surimi (japansk すり身, «oppmalt kjøtt») er japansk foredlet fiskefarse som brukes til produksjon av ulike fiskeprodukter i Japan og i resten av verden. Surimi er en proteinrik fiskefarse laget av renskåret hvitfiskfilet. Fisken hodekappes og sløyes, fileteres, trimmes for ben, skinnes og prosesseres videre til en stabil fiskefarse. Farsen tilsettes så stabilisatorer (ca. 4 %) slik at surimien inneholder ca. 96 % ren hvitfiskfilet. Fiskefarsen beholder sine opprinnelige verdier av saltløselige proteiner og har unike egenskaper når det gjelder stabilitet og bindingsevne. Det stilles strenge krav til hvordan surimi skal produseres, og det finnes ulike kvalitets- og prisklasser av surimi.

Opprinnelse[rediger | rediger kilde]

Det ble på 1100-tallet oppdaget i Japan at fint opphakket fisk, gjæret og gelatinisert med sukker, ble mer holdbar. Ordet surimi siktet opprinnelig på tilberedelsesmåten. Det kan være at oppdagelsen var en overføring fra det østasiatiske fastland - i alle fall var metoden omtrent samtidig kjent også annetsteds. I Kina ble fiskemassen brukt til å lage en type fiskeboller (魚蛋/魚丸) og skulle inngå som ingrediens i en tykk suppe kjent som Geng (羹) og utbredt i Fujian-kjøkkenet. I Japan ble den benyttet til å lage flere slags kamaboko eller fiskepølser.

Industrialisert surimifremstilling ble utviklet i 1969 av Nishitani Yōsuke fra Hokkaidos institutt for fiskerieksperimenter.[1]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Ramadhan, Kurnia; Huda, Nurul; Ahmad, Ruzita (1. februar 2014). «Effect of number and washing solutions on functional properties of surimi-like material from duck meat». Journal of Food Science and Technology. 2 (engelsk). 51: 256–266. ISSN 0022-1155. PMC 3907636Åpent tilgjengelig. PMID 24493882. doi:10.1007/s13197-011-0510-1. Besøkt 4. april 2017. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]