Surimi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Surimi
Surimi (Kanikama)

Surimi (japansk すり身, «oppmalt kjøtt») er en en separert fiskemasse med fra ca. 25% til 75% hvitt fiskekjøtt. Man antar at japanerne utviklet surimi for mer enn 900 år siden. Gjennom spesielle prosesser gis fiskemassen struktur, smak og overflatefarge som er inspirert av skalldyr, som krabbe og hummer. De vanligste industriproduktene av surimi på det norske markedet er Crabsticks og LobNobs.

De vanligste bruksområdene er som pålegg, i salater, småretter og i middagsretter. Surimi regnes som sunt og næringsrikt med svært lite fett. (Vanligste allergener er skalldyr, egg og fisk). Fiskeinnholdet kan variere fra ca. 25% til 75%, og smaken kommer fra skalldyrekstrakt. Siden koking er en del av produksjonsprosessen, kan surimi-produktene spises som de er. De fleste selges frosne, men tiner raskt.

Opprinnelse[rediger | rediger kilde]

Det ble på 1100-tallet oppdaget i Japan at fint opphakket fisk, gjæret og gelatinisert med sukker, ble mer holdbar. Ordet surimi siktet opprinnelig på tilberedelsesmåten. Det kan være at oppdagelsen var en overføring fra det østasiatiske fastland - i alle fall var metoden omtrent samtidig kjent også annetsteds.

I Kina ble fiskemassen brukt til å lage en type fiskeboller (魚蛋/魚丸) og skulle inngå som ingrediens i en tykk suppe kjent som Geng (羹) og utbredt i Fujian-kjøkkenet. I Japan ble den benyttet til å lage flere slags kamaboko eller fiskepølser.

Industrialisert surimifremstilling ble utviklet i 1969 av Nishitani Yōsuke fra Hokkaidos institutt for fiskerieksperimenter.

Se også[rediger | rediger kilde]

Crabsticks
Lobnobs

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Norske oppskrifter på surimibaserte produkter