Superutbruddet i 2011

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Superutbruddet i 2011
Satellittbilde av stormsystemet den 27. april.
Dato for tornadoutbruddet: 25. april – 28. april
Varighet1: 4 dager
Sterkeste tornado2: EF5-tornado
Antall tornadoer: 325 bekreftet (Det nøyaktige tallet er usikkert)
Skadeomfang: Mellom 3,7 og 5,5 milliarder dollar.
Dødstall: Minst 350[1]
Områder rammet: Store deler av tornadoveien samt delstater på USAs østkyst.

1Tid fra den første tornadoen og til den siste tornadoen.
2Mest omfattende skade; se Utvidet Fujitaskala.

Superutbruddet i 2011 var et voldsomt utbrudd av tornadoer, hovedsakelig i det sentrale og sørlige USA. Utbruddet begynte den 25. april og opphørte den 28. april. I løpet av utbruddet ble delstatene Alabama, Arkansas, Georgia, Mississippi, Nord-Carolina, Tennessee og Virginia rammet av flere ødeleggende tornadoer. En del andre områder i det sørlige og østlige USA, samt de sørlige delene av Ontario i Canada, ble også rammet av uværet. Målt i antall dødsfall, er dette utbruddet mer katastrofalt enn det kraftige superutbruddet i 1974 hvor mellom 315 og 330 mennesker mistet livet. 27. april 2011 er den dødeligste dagen med tornadoer i USA siden Trestats-tornadoen den 18. mars 1925. Over 425 tornadoer ble rapportert så lenge utbruddet varte, og over halvparten av dem ble bekreftet og fikk sin styrke estimert.

Antall tornadoer[rediger | rediger kilde]

Bekreftet
Totalt
Bekreftet
EF0
Bekreftet
EF1
Bekreftet
EF2
Bekreftet
EF3
Bekreftet
EF4
Bekreftet
EF5
325 103 134 51 22 12 3

Meteorologisk hendelsesforløp[rediger | rediger kilde]

En animasjon av satellittbilder fra den 26. april til den 28. april som viser utviklingen av værsystemet som skapte tornadoene.

25. april[rediger | rediger kilde]

En supercelle i Texas den 25. april. Denne spesifikke supercellen produserte en tornado.

Storm Prediction Center sendte ut varsel om moderat risiko for alvorlig uvær for de neste tre dagene, hovedsakelig over Arkansas og Tennessee. Om ettermiddagen ble det rapportert om flere tornadoer i enkelte delstater, hvorav to forårsaket store skader i Oklahoma og Texas. Den samme ettermiddagen ble det utsendt et varsel om fare for tornadoer for store deler av Arkansas og deler av Missouri, Oklahoma og Texas. Helt til utpå kvelden var tornadoaktiviteten ganske spredt, men det tok slutt da en intens supercelle drev over nærområdet til Little Rock. Det ble rapportert om en tornado, mellom cirka en kilometer og 5 kilometer bred, som etterhvert passerte gjennom byen Vilonia i Arkansas. Det ble rapportert om fire omkomne der.[2] I tillegg til tornadoene, forårsaket uværet også alvorlige oversvømmelser mellom Red River Valley og De store sjøer.

26. april[rediger | rediger kilde]

Denne dagen ble det sendt ut et varsel om høy risiko for alvorlig uvær for deler av Louisiana, Arkansas, Oklahoma og Texas i det forholdene ble enda mer ideelle for ekstremvær. Om ettermiddagen ble det sendt ut et omfattende tornadovarsel for det samme området, og om kvelden ble det rapportert om skader fra flere tornadoer.

Tornadovarsel ble også sendt ut for flere fylker i delstaten Michigan, og om kvelden passerte flere superceller over delstaten. En tornado ble bekreftet i Allegan County, og sju personer ble skadd av et lynnedslag i Kalamazoo County hvor det ble rapportert om en mulig trakt.[3][4] Lenger øst i landet begrenset uværet seg til generelt kraftig vind og kraftige haglbyger.[5]

27. april[rediger | rediger kilde]

Bilde av en EF4-tornado sørøst i Mississippi som drepte sju personer. Tornadoen kan øynes i horisonten til venstre for treet i forgrunnen.

For andre dag på rad sendte Storm Prediction Center ut et varsel om høy risiko for alvorlig uvær i det sørlige USA. Forholdene lå helt til rette for et stort tornadoutbrudd. Stormer som inntraff om morgenen den dagen slo ut deler av radiosenderne til NOAAs værradioer. Om ettermiddagen ble det sendt ut et tornadovarsel for Neshoba County i Mississippi, idet en stor tornado hadde blitt observert av stormjegere.

Litt over klokken 5 CDT traff en stor og spesielt ødeleggende tornado byen Tuscaloosa i Alabama. Cirka 40 minutter senere ble nordlige deler av byen Birmingham i Alabama truffet av den samme tornadoen. Det ble slått katastrofealarm i begge disse byene. En sky av vrakrester ble observert av dopplerradar i Birmingham, og bilder tatt av området viste enorme skader. Alabama Emergency Management Agency satte dødstallet i Tuscaloosa til 45 den 30. april. Siden leteaksjonen etter savnede fortsatt pågår, så kan dette tallet fortsatt øke. En foreløpig oversikt viser at 249 mennesker har mistet livet i Alabama, noe som gjør denne delstaten til en av de hardest rammede.

Også i Ringgold i Georgia har det blitt rapportert om omfattende ødeleggelser og dødsfall. Tornadovarsel ble sendt ut for områder så langt nord som til Sør-Ontario og Ottawa. Ifølge Storm Prediction Center, ble det rapportert om 260 tornadoer i løpet av denne dagen.[6]

Et kart over alle tornado- (rødt), storm- (gult) og flomvarsler (grønt) sendt ut den 27. april.

28. april[rediger | rediger kilde]

Også denne dagen ble det sendt ut generelle tornadovarsel, men det var nå ventet at tornadoene ville bli svakere og mer spredt.[7] Til tross for dette ble flere tornadoer observert med påfølgende dødsfall langs deler av det østlige USA, inkludert i Pennsylvania, New York, Virginia, Nord-Carolina, Sør-Carolina, Georgia og Florida.[8][9][10][11][12] I etterkant av tornadoene kom det store mengder regn som i sin tur forårsaket store oversvømmelser.

Området rundt de store sjøer opplevde ikke flere tornadoer, men sterk vind hamret likevel løs på landskapet. Vinden var så sterk at den skapte en stormflo i de store sjøene som skadet flere båter.[13] Flere broer måtte stenges som følge av den sterke vinden.[14]

Mest signifikante tornadoer[rediger | rediger kilde]

Vilonia-tornadoen[rediger | rediger kilde]

Denne tornadoen var den første som tok liv under utbruddet, og den hadde en styrke på EF2. Om kvelden den 25. april klokken 7:30 CDT rammet tornadoen byen Vilonia i Arkansas. 30 minutter tidligere hadde et tornadovarsel blitt sendt ut, og man antar at dette bidro til det relativt lave dødstallet. Mange bygninger ble enten helt eller delvis rasert av de voldsomme vindene, inkludert flere mobile hjem, og så langt er fire personer bekreftet døde i byen.

Smithville-tornadoen[rediger | rediger kilde]

Denne tornadoen rammet byen Smithville i Mississippi om ettermiddagen den 27. april. Tornadoen bevegde seg ikke langt, mindre enn 4,8 kilometer, men til gjengjeld var bredden til tornadoen omtrent 800 meter. Undersøkelser i ettertid har estimert styrken til EF5, det øverste trinnet på Fujita-skalaen. 18 hjem ble jevnet med jorden samt dusinvis av mursteinshus som også ble fullstendig ødelagt. Skadeundersøkelser viste at 150 hjem, 14 forretninger og to kirker ble ødelagt av tornadoen. Dette til tross for at bygningene som ble rammet var av nyere design. Vindhastigheter på 330 kilometer per time var sterke nok til å rive elektriske ledninger og vannrør ut av husene som lå i tornadoens bane.[15] Totalt ble 22 personer drept av denne tornadoen, og dette var den første EF5-tornadoen siden Parkersburg-tornadoen i 2008.

Rainsville-tornadoen[rediger | rediger kilde]

Denne tornadoen begynte sitt liv nordøst for Geraldine i Alabama om ettermiddagen den 27. april. Den fortsatte deretter sin ferd i nordøstlig retning mot og etter hvert gjennom Fyffe, Rainsville og Sylvania. 26 personer mistet livet i disse byene.

Tornadoen begynte som en smal trakt på omtrent 45 meter i bredde, men etterhvert vokste den seg til cirka 800 meters bredde. Foreløpig har eksperter estimert tornadoens styrke til EF4, og skader inkluderer: Hus med forsterkede fundamenter revet vekk, knuste mobile hjem og trær med barken revet av.

Hackleburg-/Tanner-tornadoen[rediger | rediger kilde]

Denne tornadoen begynte i Marion County i Alabama på ettermiddagen den 27. april, hvor den gjorde store skader. Den nådde etterhvert Hackleburg, hvor den jevnet flere bygninger med jorden. Tornadoen drepte totalt 71 personer, og ble først estimert til styrke EF3, men ble senere oppgradert til styrke EF5 hvilket er Alabamas første EF5/F5-tornado siden Birmingham-tornadoen i 1998. Etter å ha rammet Hackleburg, fortsatte tornadoen inn i Franklin County hvor EF4-skader ble observert langs hele tornadoens bane. Solid konstruerte hus ble fullstendig ødelagt, og flere mobile hjem ble revet i stykker med restene slengt mellom 22 og 50 meter bort. Mange steder hadde trær enten blitt revet vekk, knekt eller fått barken sin revet av.

Tornadoen fortsatte inn i Lawrence County med tilnærmet uforminsket styrke, og med omtrent det samme skademønsteret som før: Knekte trær, hus revet fra hverandre, biler kastet rundt og mobile hjem totalskadet. Tornadoen slo også ut deler av strømnettet i området, noe som førte til at produksjonen på Browns Ferry kjernekraftverk måtte stanses.

Den lille byen Tanner ble også rammet av den samme tornadoen, som blåste hus fullstendig bort i en bred stripe av ødeleggelse som tydet på vinder mellom styrke EF4 og EF5. Hus som var forankret til fundamentene sine med bolter, kunne ikke stå imot tornadoens styrke, og bare grunnmuren til disse husene ble stående igjen. Biler og en stor container ble kastet flere hundre meter bortover. 11 mennesker ble drept og enda flere ble skadet.[16] Tanner ble også rammet av hele to F5-tornadoer under superutbruddet i 1974.

Tuscaloosa-/Birmingham-tornadoen[rediger | rediger kilde]

Dette var en kraftig og bred tornado som passerte gjennom Tuscaloosa County i Alabama. Deler av byen Tuscaloosa ble rasert, og det ble observert fallende vrakrester i Birmingham som ligger over 30 kilometer unna. Kameraer tilhørende lokale TV-kanaler filmet tornadoen idet den passerte gjennom denne byen. University of Alabama måtte stenge ned sin virksomhet i etterkant av tornadoen.

Etter å ha rasert bygninger i Tuscaloosa, så fortsatte tornadoen nordøstover mot Birmingham. Her ble det meldt om store skader i en 1,6 til 2,4 kilometer bred stripe. Undersøkelser som hittil har blitt utført, har estimert styrken på denne tornadoen til EF4, og ytterligere undersøkelser skal bli gjennomført. Dødstall for både Tuscaloosa og Birmingham ligger på 61, men letingen etter savnede er ennå ikke ferdig. Den 29. april besøkte President Barack Obama og Førstedame Michelle Obama området, og presidenten uttrykte at han aldri hadde sett slike ødeleggelser før. Han iverksette samtidig en katastrofeerklæring for hele Alabama, noe som åpner for føderal støtte til hjelpearbeidet.[17]

Ringgold-tornadoen[rediger | rediger kilde]

Luftfoto av skadene i Ringgold.

Dette var en EF4-tornado som begynte ved David Ridge Road i Catoosa County i Georgia, og som etter kort tid gikk inn i byene Ringgold og Cohutta. Her ble mellom 75 og 100 hjem ødelagt, og langs motorvei 151 ble flere bensinstasjoner ødelagt. Klokken 8:25 EDT krysset tornadoen delstatsgrensa mellom Georgia og Tennessee, hvor den nådde maks styrke (EF4) før den forsvant. I løpet av sin ferd i Tennessee, ødela tornadoen 150 hjem.

I løpet av sin levetid, drepte tornadoen 20 personer langs en 77,2 kilometer lang stripe med ødeleggelse.[18] Vindstyrken til tornadoen ble estimert til å ligge mellom 282 km/h og 306 km/h. Denne tornadoen er den åttende som får klassifiseringen EF4/F4 i Georgia siden statistikken begynte i 1950.[19]

Cullman-tornadoen[rediger | rediger kilde]

Denne tornadoen ble klassifisert som en EF4-tornado. Den gikk i en ganske rett bane gjennom byen Cullman. Flere TV-kameraer filmet tornadoen, og radiostasjoner rapporterte om dens ferd helt til sendeutstyret deres ble ødelagt. Tornadoen ødela også rettsbygningen og flere andre landemerker i Cullman. Utrolig nok, med unntak av ødeleggelsene nevnt ovenfor, så ble få hus ødelagt i Cullman.[20] Likevel mistet seks personer livet.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ «Minst 350 døde i uvær i USA». NRK. Besøkt 02.05.2011. 
 2. ^ Williams, Timothy (26. april 2011). «Deadly Storm Hits Arkansas Town». New York Times. Arkivert fra originalen 26. april 2011. Besøkt 26. april 2011. 
 3. ^ «Local Storm Reports 1500-2000CDT». IEM Local Storm Report App. Besøkt 28. april 2011. 
 4. ^ Finnerty, Ed (26. april 2011). «Lightning Strike in Portage Injures Several People, One Seriously». Kalamazoo Gazette. Besøkt 29. april 2011. 
 5. ^ «NWS Storm Reports April 27, 2011». Storm Predition Center. 
 6. ^ «NWS Storm Reports April 27, 2011». Spc.noaa.gov. 25. mars 2002. Besøkt 29. april 2011. 
 7. ^ «Storm Prediction Center Apr 28, 2011 0600 UTC Day 1 Convective Outlook». Spc.noaa.gov. Besøkt 29. april 2011. 
 8. ^ POSTED: 4:26 pm EDT April 28, 2011. «NEW: NWS Confirms Tornado Touched Down In York County – Pennsylvania Weather News Story – WGAL The Susquehanna Valley». Wgal.com. Arkivert fra originalen 28. september 2011. Besøkt 29. april 2011.  «Arkivert kopi». Archived from the original on 28. september 2011. Besøkt 30. april 2011. 
 9. ^ Jouvenal, Justin. «Funnel clouds reported across area; 5 killed in southwest Va.». The Washington Post. Arkivert fra originalen 5. januar 2013. Besøkt 29. april 2011. 
 10. ^ «Storms leave isolated damage». WRAL.com. 7. juli 2010. Besøkt 29. april 2011. 
 11. ^ «NWS confirms tornado touchdowns in Calhoun, Sumter counties – WIS News 10 – Columbia, South Carolina |». Wistv.com. 25. april 2011. Arkivert fra originalen . Besøkt 29. april 2011.  «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 30. april 2011. Besøkt 30. april 2011. 
 12. ^ «Midlands Wakes Up to Rain, Lightning, Hail». wltx.com. Arkivert fra originalen 27. mai 2012. Besøkt 29. april 2011. 
 13. ^ Posted: Apr 28, 2011 11:31 AM ET. «Winds kill man, create havoc across Ont. – Toronto – CBC News». Cbc.ca. Besøkt 29. april 2011. 
 14. ^ High winds close Lewiston-Queenston Bridge in NY
 15. ^ «MONROE COUNTY TORNADO UPGRADED TO EF-5 WITH 205 MPH WINDS». Srh.noaa.gov. 10. mars 2009. Besøkt 29. april 2011. 
 16. ^ «Public Information Statement». National Weather Service, Huntsville. 28. april 2011. Besøkt 30. april 2011. 
 17. ^ «Obama besøkte tornadoofre i Alabama». NRK. Besøkt 02.05.2011. 
 18. ^ Ringgold residents return to 'utter devastation' from tornadoes, WXIA-TV, April 29, 2011. Retrieved April 30, 2011.
 19. ^ Ringgold, GA Tornado Confirmed as an EF-4 Tornado, The OKCStormWatcher Weather Blog, April 29, 2011. Retrieved April 30, 2011.
 20. ^ «Tornado emergency for Cullman, Alabama». 30. april 2011. Besøkt 30. april 2011. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]