Tornadoutbruddet i Texas 1997

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Tornadoutbruddet i Texas 1997
Jarrell tornado damage.jpg
Jarrell-tornadoen var så sterk at den rev med seg hele hus, og lot bare grunnmurene stå igjen.
Dato for tornadoutbruddet: 27. mai 1997
Varighet1: 13,5 timer
Sterkeste tornado2: F5-tornado
Antall tornadoer: 20 bekreftet
Skadeomfang: Cirka 190 millioner dollar (2005 USD)
Dødstall: 29
Områder rammet: Sentrale deler av Texas Texas.

1Tid fra den første tornadoen og til den siste tornadoen.
2Mest omfattende skade; se Fujitaskalaen.

Tornadoutbruddet i Texas 1997 var et uvanlig tornadoutbrudd i de sentrale delene av Texas som inntraff den 27. mai 1997. F5-tornadoen som rammet byen Jarrell drepte 27 mennesker av en befolkning på 1319.[1] Tornadoen var 1,2 kilometer bred og tilbakela en distanse på 12,2 kilometer. Double Creek Estates, en bydel i Jarrell, ble bokstavelig talt utslettet idet 38 hus og husvogner ble ødelagt.

Meteorologisk hendelsesforløp[rediger | rediger kilde]

Tidlig om morgenen den 27. mai utviklet et stort stormsystem seg over østre deler av Oklahoma og vestre deler av Arkansas. Vindforhold den dagen førte til at supercellen bevegde seg mot sørvest, hvilket er veldig uvanlig. Enda en ting som var uvanlig denne dagen var den ekstreme ustabiliteten i atmosfæren i dette området.

Bekreftede tornadoer[rediger | rediger kilde]

Bekreftet
Totalt
Bekreftet
F0
Bekreftet
F1
Bekreftet
F2
Bekreftet
F3
Bekreftet
F4
Bekreftet
F5
21 6 6 3 3 1 2

F5-tornadoen i Jarrell[rediger | rediger kilde]

Denne tornadoen var i begynnelsen en svak og tynn tornado som dannet seg i nærheten av Bell-Williamson County, men utviklet seg ganske raskt til en 1,2 kilometer bred tornado cirka klokken 3:45 PM CDT.

De første ødeleggelsene skjedde tre minutter senere klokken 3:48 PM CDT nordvest i Jarrell idet tornadoen traff Double Creek Estates. Senere bevegde den seg inn i en skog før den forsvant etter å ha ødelagt flere trær.

Gress og jord i åkrer i nærheten av Jarrell ble revet ut av bakken ned til en dybde av 50 cm. Idet tornadoen krysset veiene utenfor Jarrell, så ble 150 meter med asfalt revet opp.

Omtrent 40 bygninger ble fullstendig ødelagt av tornadoen og dusinvis av biler ble løftet opp og kastet mer enn en kilometer gjennom luften. Mange forskere, etter å ha sett på skadene fra luften, vurderte Jarrell-tornadoen til å være den mest voldsomme tornadoen de hadde sett, med tanke på skadeomfanget. Mesteparten av hjemmene i tornadoen sin bane var godt konstruert og boltet til fundamentene sine, men til tross for det så ble bare grunnmuren til husene stående igjen.[2] Flere familier ble fullstendig utslettet i tornadoen.[3]

27 mennesker døde i bydelen Double Creek, og i tillegg til det ble 300 storfe drept i stormen.

Omtrent 10 minutter før den største tornadoen inntraff, så rapporterte øyenvitner om flere tornadoer nord og vest for Jarrell.

Referanser[rediger | rediger kilde]