Sune Nordgren

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Sune Nordgren
Sune Nordgren in 2018.jpg
Født8. mars 1948[1]Rediger på Wikidata (72 år)
LundRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Kunstner, designerRediger på Wikidata
Nasjonalitet SverigeRediger på Wikidata
Medlem av Kungliga Akademien för de fria konsternaRediger på Wikidata

Sune Nordgren (født 8. mars 1948 i Lund) er en svensk museumsmann. Han var direktør for Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design 20032006. Han har tidligere bl.a. vært direktør ved Baltic Centre for Contemporary Art i Gateshead i England.

Nordgren ble født i Lund, men vokste opp i Åhus i Skåne. Mellom 1970 og 1974 utdannet han seg ved Grafikskolan Forum i Malmø og arbeidet i nærmere ti år som kunstner, formgiver og illustratør. I 1975 startet han sammen med sin kone Marianne kunsttidsskriftet Kalejdoskop og tre år senere, i 1978, Kalejdoskop Förlag. Han har også arbeidet som kunstkritiker for Sydsvenskan, Dagens Nyheter og i radiokanalen P1 for Sveriges Radio. Fra 1986 til 1989 ledet han flere kunstprogrammer for Sveriges Television. I 1990 ble han så sjef for Malmö Konsthall, og seks år senere, i 1996, direktør for International Artists' Studio Program in Sweden i to år. I 1998 ble han sjef for og fikk ansvaret for å bygge opp Baltic Centre for Contemporary Art i Gateshead. Han ble utnevnt til direktør for det norske Nasjonalmuseet i 2003, og fikk ansvaret for sammenslåingen av Arkitekturmuseet, Kunstindustrimuseet, Museet for samtidskunst, Nasjonalgalleriet og Riksutstillingene til en felles institusjon.

Nordgrens tid som direktør for Nasjonalmuseet har vært omdiskutert. I norske aviser er han blitt anklaget for manglende kunstfaglig kompetanse, spesielt for å kunne lite om norsk kunsthistorie. Han er dessuten blitt kritisert for store underskudd, for samarbeidsproblemer, og for å ta all kritikk personlig. En av Nasjonalmuseets utstillinger måtte stenge på grunn av bemanningssituasjonen. En av hans fremste kritikere har vært tidligere kulturminister Lars Roar Langslet. Nordgren ga senere til kjenne at han ikke visste at Langslet hadde vært kulturminister.

Da han annonserte sin avgang, uttalte Nordgren selv til Aftenposten at «kritikken har vært sterk og til tider så personrettet at jeg av og til har følt meg demonisert, men dette er ikke grunnen til at jeg har valgt å si opp stillingen.»[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]