Sunday in the Park with George

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
A Sunday Afternoon on the Island of La Grande Jatte

Sunday in the Park with George er en musikal fra 1984 med musikk og tekst av Stephen Sondheim med dreiebok skrevet av James Lapine. Den var inspirert av maleriet Søndag ettermiddag på La Grande Jatte (fransk originaltittel: Un dimanche après-midi à l'Île de la Grande Jatte) av Georges Seurat.[1]

Handlingen er en mangfoldig skildring av kunstnerens situasjon, mens han konsentrerer seg om oppgaven, som ble hans mesterverk.

De første produksjonene[rediger | rediger kilde]

I juli 1983 hadde stykket premiere off-Broadway. Det var imidlertid bare første akt som ble oppført da, og heller ikke den hadde funnet sin endelige form. Hovedrollene ble spilt av Mandy Patinkin and Bernadette Peters. På rollelisten stod også Kelsey Grammer, Mary Elizabeth Mastrantonio og Christine Baranski. Ingen av disse tre ble med videre da musikalen skulle settes opp på Broadway, men Patinkin og Peters fortsatte og ble nominert til hver sin Tony-pris for sine hovedroller.[2]

Musikalen hadde premiere på Broadway i mai 1984, og fikk blandet mottagelse der. Billettsalget var bra, men forestillingen gikk likevel med underskudd, og etter 604 oppføringer ble stykket tatt av plakaten høsten 1985.

Priser[rediger | rediger kilde]

Sunday in the Park with George ble nominert til ti Tony-priser. Den vant to Tony-statuetter for teateråret 1984; én for beste lysdesign og én for beste scenografi.[2] I 1985 vant den Pulitzerprisen for drama. I 1991 ble musikalen tildelt Laurence Olivier-prisen for beste nye musikal, og i 2007 fikk den en Olivier-pris for beste nypremiere.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Bauch, Marc (2003): The American Musical. Marburg, Germany: Tectum Verlag. ISBN 3-8288-8458-X

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Stuart Sherman (2012). «Chicago Shakespeare Theater: Sunday in the Park with George». www.chicagoshakes.com. Besøkt 26. november 2021. 
  2. ^ a b «Sunday in the Park with George Tony Awards Info». www.broadwayworld.com. Besøkt 26. november 2021. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]