Sukkerbiten (Oslo)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Den senere mer kjente «Sukkerbiten» som administrasjonsbygg for Nyland Mekaniske Verksted, omtrent midt på bildet, inneklemt mellom skip og verkstedbygg i 1961
Bygningen (hvit) sees helt nede til høyre i bildet, etter at Operaen i Oslo ble bygget.
Øya som har overtatt navnet «Sukkerbiten», sett fra Operataket i 2014, etter at bygget var revet.

«Sukkerbiten» var en bygning på utsiden av Operaen i Oslo på øya Snelda.[1][2] Etter at bygningen ble revet og øya brukes til arrangementer brukes navnet om øya.

Snelda ble blant annet benyttet av Politiets beredskapstropp som øvelseslokaler. Før dette og senketunnelarbeidet med Operatunnelen gjorde tuppen av Bjørvikautstikkeren til en øy, ble bygningen brukt av Oslo laste- og lossekontor. I perioden før dette igjen ble bygget benyttet av Oslo Havn KFs tekniske avdeling. Opprinnelig var bygget en del av Nyland Mekaniske Verksted og ble brukt av administrasjonen.

Det er fortsatt Oslo Havn KF som eier området og råder over bygget, og Sukkerbiten ble revet i mai 2010, i forbindelse med Bjørvikautbyggingene.[3]

Hvert år fra 2015 arrangeres musikk- og familiefestivalen Oslo Fjord Fest på Sukkerbiten, og det er restaurantdrift der i sommerhalvåret. Fra Sukkerbiten går det gangbro til bebyggelsen på Sørenga, som del av Havnepromenaden.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Aften (14. oktober 2008). ««sukkerbiten» skygger for Operaen». Aften (Aftenposten): 3. 

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Kulturrådet støtter "Snelda" med 500.000 kroner». Prosjekt fjordbyen. Oslo kommune. 29. juni 2006. Arkivert fra originalen 19. oktober 2008. Besøkt 19. oktober 2008. 
  2. ^ Hilde Lundgaard (24. april 2006). «Vil ha kulturell øy ved Operaen». Aftenposten. Arkivert fra originalen 19. oktober 2008. Besøkt 19. oktober 2008. «Nå håper de å kunne tøffe over vika til "Snelda", som er det foreløpige navnet på øya - oppkalt etter en øy i Bjørvika omtalt i Sverres saga. [...] Ideen er å beholde den såkalte "sukkerbiten", bygningen som inntil nylig har vært brukt av bryggearbeiderne, og i tillegg bygge et nytt kulturbygg med scene når senketunnelen er ferdig.» 
  3. ^ Aften (14. oktober 2008). ««sukkerbiten» skygger for Operaen». Aften (Aftenposten): 3.  «Bygningen har sett sine beste dager. Det blir nok revet når området skal byutvikles»

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]