Suggestopedi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Suggestopedi (epolasi) er en pseudovitenskapelig metode med røtter i psykologien, som skal øke menneskers læringspotensial. Metoden er utviklet av hjerneforskeren og psykiateren Georgi Lozanov, som opprinnelig kommer fra Bulgaria. Etter kommunismens fall har han bodd i Wien. Det finnes ikke vitenskapelig belegg for metoden."[1]

Ordet suggestopedi kommer av det engelske ordet suggest som brukes i betydningen «å tilby» eller «å foreslå».

Metoden har blitt evaluert av 20 professorer fra hele verden og UNESCO utarbeidet en rapport om metoden i 1982. De anbefalte at det ble opprettet opplæring i metoden, og at lærere fikk opplæring i denne. Da kommunistene ble klar over denne suksessen, ble arbeidet til Dr. Lozanov stoppet. De tok fra ham passet da han skulle reise utenlands, og han fikk husarrest i 10 år. I denne tiden ble det vanskelig for vesten å få ut informasjon om metoden. Det ble mange myter og mange imitatorer som dukket opp, og metoden ble koblet til «superlæring» og «akselerert læring», som var retninger som dukket opp i USA.

Dr. Lozanov har opprettet Lozanovs International Trainer’s Association (LITA), som skal spre hans arbeid. Han har utdannet ca. 30 trenere i metoden i forskjellige land i verden. Disse skal blant annet arbeide for spredning av metoden.

I Norge er det blitt startet et prosjekt som heter «Metodeutvikling i språkopplæringen for voksne innvandrere».

Utdanningsdirektoratet bevilget midler til et pilotstudium ved Høgskolen i Vestfold – «Metodeutvikling i språkopplæring med vekt på suggestopedi». Høgskolen i Østfold har nå overtatt studiet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]