Megasyrphus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk


Megasyrphus
Megasyrphus erraticus
Megasyrphus erraticus
Vitenskapelig(e)
navn
:
Megasyrphus
Dusek & Láska, 1967
Norsk(e) navn: barskogblomsterfluer
Hører til: Syrphinae, blomsterfluer,
Aschiza,
fluer
Antall arter: 6, 1 i Europa, også i Norge
Habitat: mest i eller ved barskog.
Utbredelse: Europa, Øst-Asia, Nord-Amerika
Delgrupper:

Megasyrphus er en gruppe av fluer som tilhører familien blomsterfluer (Syrphidae). Det er kjent seks arter, én av dem forekommer i Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Den norske arten er en ganske stor (12-14 mm), gul og svart blomsterflue. Den ligner overflatisk mye på et stort eksemplar av slekten Syrphus, derav det latinske navnet. Ansiktet er gult med svarte kinn og en bred, svart midtstripe og lange, lyse hår. Pannen er svart med svarte hår. Antennene er mørke bortsett fra roten av antennebørsten som er gul. Fasettøynene har korte hår. Brystet er metallglinsende med ganske lang, gul behåring. Scutellum er mørkgul med mørke hår. Vingene er glassklare bortsett fra vingemerket som er gulbrunt. Åren R4+5 gjør en bue bakover midt på. Beina er gule bortsett fra baklårene som er svarte. Bakkroppen er svart, det andre leddet har brede, gule sideflekker, leddene 3-6 har gule tverrbånd som gjerne har et innhakk i midten.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Disse fluene er knyttet til bar- og blandingsskoger der de flyr i lysninger. Megasyrphus erraticus flyr fra mai til september og besøker mange slags blomster. Larven lever av bladlus, gjerne på bartrær.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

I tillegg til den arten som lever i Europa finnes det to arter i Øst-Asia og tre i Nord-Amerika. I Norge finnes Eriozona syrphoides langs kysten til Bergens-området, men den er ikke vanlig.

Systematisk inndeling med nordiske arter[rediger | rediger kilde]

Disse artene har vært regnet til slekten Eriozona men er nå ført tilbake til slekten Megasyrphus.

Treliste

Kilder og litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Bartsch, Hans; Binkiewicz, Elizabeth; Nasibov, Erik; Nordin, Anna; Rådén, Anders & Östman Torbjörn. 2009. Tvåvingar: Blomflugor. Diptera: Syrphidae: Syrphinae. Nationalnyckeln till Sveriges flora och fauna. ArtDatabanken, SLU, Uppsala. CF. 408 sider. ISBN 978-91-88506-66-5
  • Nielsen, Tore R. 1999. Check-list and distribution maps of Norwegian hoverflies with description of Platycheirus laskai nov. sp. (Diptera, Syrphidae). NINA Fagrapport 035. Norsk institutt for naturforskning.
  • Nielsen, Tore R. Syrphidae checklist - Norway. www.syrphidae.com/checklist.php - Sjekkliste over norske arter.
  • Fauna Europaea Web Service (2004) Fauna Europaea version 1.1, www.faunaeur.org
  • Thompson, F.C. og Rotheray, G. 1998. Family Syrphidae. I: Papp, L. og Darvas, B. (red): Contributions to a Manual of Palaearctic Diptera. 3: 81-139. Science Herald, Budapest.
  • Torp, E. 1994. Danmarks svirrefluer (Diptera: Syrphidae). Apollo Books, Stenstrup.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]