Platycheirus peltatus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Platycheirus peltatus
Platycheirus peltatus
Vitenskapelig(e)
navn
:
Platycheirus peltatus
(Meigen, 1822)
Norsk(e) navn: stribørstet fotblomsterflue
Hører til: Syrphinae, blomsterfluer,
Aschiza,
fluer
Habitat: Larver lever av bladlus. Voksne fluer ved blomster på enger og i skogkanter.
Utbredelse: Palearktis, Nord-Amerika?
utbredt i hele Norge .

Stribørstet fotblomsterflue (Platycheirus peltatus) er en middelsstor, slank flue som tilhører familien blomsterfluene. Den er utbredt over hele Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor (8-11 mm), slank, blankt gul og svart blomsterflue. Den er en av de største Platycheirus-artene. På hannens forbein er låret brungult med tette, mørke hår langs bakkanten, leggen er ganske slank. Det første fotleddet er stort og hvitt, de påfølgende leddene ganske små. På mellombeina er leggen litt ujevn men ikke tydelig utbuktet i midten. Bakkroppen har tre par firkantede, gule flekker.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Arten forekommer på mange slags åpne lokaliteter, både myrer og tørrere enger, også i skogbryn og åpen fjellbjørkeskog. Larvene lever av bladlus, også slike som går på kulturplanter, slik at arten er å se på som nyttig i jord- og hagebruk. De voksne fluene besøker gjerne blomster og flyr i mai-september.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten finnes over det meste av Europa og det nordlige Asia. Det er uklart om den også er utbredt i Nord-Amerika. I Norge finnes den over hele landet og er jamtover ganske vanlig.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]