Stortorget (Hamar)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Luftfoto av Stortorget, tatt over Mjøsa.

Stortorget er det største av torgene i Hamars kvartalstruktur. Torget har form som et kvadrat, det ligger i et skrånende terreng, vendt mot sør og Mjøsa og avgrenset av bykvartaler på 3 sider. Nederst på torget ligger Basarbygningen, en lav paviljong fra 1896.

Kirkegata, også kalt Kirkebakken krysser torget og ligger i aksen mellom Hamar domkirke og Mjøsa. Stortorget er omkranset av ulike bygninger, både i form og funksjon. En av de eldste er Stallgården hvor det har blitt drevet skjenkested siden midten av 1800-tallet. Folkets hus ligger øverst på torget og inneholder i tillegg til kontorer, forsamlingslokaler og restaurant også Hamar kino. Hamar bibliotek ligger i egen bygning på torgets vestside.

Det er under planlegging nytt kulturhus for Hamar tegnet av de danske arkitektene i Tegnestuen Vandkunsten. I forbindelse med byggingen av nytt kulturhus skal også Stortorget opprustes. Status pr. 1. april 2011 er at det foreligger et vinnerforslag i konkurransen om kunst for Stortorget med tittelen OneThousandSquare. Dette prosjektet er levert av kunstneren Lluís Sabadell Artiga sammen med arkitektkontoret Ecosistema Urbano fra Madrid. De har foreslått å etablere et fysisk og et digitalt laboratorium på torget hvor ideer skal samles, og som skal fungere som et verksted for å prøve ut innbyggernes og besøkendes ideer for torget. Det foregår en offentlig debatt om dette prosjektet i Hamars aviser våren 2011.

Historisk galleri[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]