Hopp til innhold

Stormenes tid

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Stormenes tid er en roman skrevet av Ken Follett i 1989.

Boken handler om byggmesteren Tom som trenger arbeid, Prior Phillip som er desperat etter en ny katedral, og vakre Aliena som er datter til den tidligere jarlen av Shiring. Hun avviste William Hamleighs, som etter hvert blir hevnsyk og som er veldig redd for helvete. Skjebnen deres blir kastet mot hverandre.

Boken kommer i to bind på norsk: «Sverdet og korset» og «Katedralen». Vi har også Jack som lærer hvordan det er å være byggmester.

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

Senkingen av Det hvite skip etterlater Henrik I av England uten noen arving. Etter at kongen dør begynner anarkiet: datteren hans, Maud av England, og kongens nevø, Stefan av England, som begge kjemper om tronen. Ambisiøse adelsmenn og geistlige velger sider, i håp om å oppnå fordeler til dem selv. Historien, som er delt inn i en prolog og seks seksjoner, utforsker forskjellige temaer som intriger og konspirasjon i Storbritannia - på bakgrunn av historiske hendelser. Den utforsker også utviklingen av arkitektur fra middelalderen, borgerkrig, religiøse konflikter, og skiftende politiske lojaliteter.

Prolog (år 1123)[rediger | rediger kilde]

En rød-hårete mann blir hengt for tyveri, etter å ha blitt fordømt av en prest, en ridder og en munk. Hans gravide elskerinne forbanner presten, ridderen og munken som hadde fordømt ham.

Kvinnen erklærer at barna deres kommer til å møte samme skjebne, fiendene deres skal bli mektigere og sterkere, og at de tre mennene skal leve resten av livene deres med stor anger og sorg.

Seksjon én (1135–1136)[rediger | rediger kilde]

Omstendighetene gjør mureren Tom Byggmester, og hans familie, fattige og sultne. Etter at hans gravide kone Agnes dør under fødselen, forlater Tom sin nyfødte barn ved konas grav i den snødekte skogen, fordi han ikke har noen mulighet til å ta hånd om spedbarnet. Men han forandrer deretter mening, og returnerer til graven. Men der oppdager han snart at babyen allerede er savnet. Etter å ha møtt en fredløs ved navn Ellen og hennes sønn Jack, oppdager de at Toms spedbarn har blitt tatt med til en kloster-celle som tilhører Kingsbridge-presteskapet.

Tom forstår at han kommer til å bli siktet for å ha forlatt spedbarnet hvis han står frem og sier at babyen er hans, og trygg på at munkene vil være i stand til å passe på sønnen hans, bestemmer Tom seg for å overlate spedbarnet til klosteret. Etter flere mislykkede forsøk på å finne bedre arbeid, overbeviser han Bartholomew, jarl av Shiring, til å ansette Tom for å reparere veggene rundt jarlens slott. Philip, lederen for kloster-cellen, får besøk av broren Francis, en prest, som advarer ham om et komplott av jarl Bartholomew og jarlen av Gloucestershire mot kong Stephen. Philip forteller Waleran Bigod, den ambisiøse erkediakonen, om disse planene.

Deretter reiser Philip til Kingsbridge-klosteret hvor den forrige lederen, Prior James, har dødd bare noen få dager tidligere. Katedralen har blitt økonomisk og åndelig nødlidende under Prior James, men Philip tror han kan rette opp i disse problemene. Han blir utnevnt til ny prior, men skaper seg snart enkelte motstandere - spesielt hans underordnede Remigius. Toms spedbarn, nå kalt Jonathan, blir sendt for å bo hos Philip ved klosteret. Waleran går til Hamleigh-familien, en adelig familie som har vært fiender av jarlen av Shiring helt siden jarlens datter, Aliena, avviste et ekteskap med William - den eneste sønnen til Hamleigh-familien.

Men Hamleigh-familien tar deretter kontroll over Bartholomews slott, og arresterer jarlen. Men dette tvinger også Tom og Ellen, nå elskere, og barna deres til hjemløshet igjen. De bosetter seg etter hvert i Kingsbridge, fordi Tom håper å få jobb med å gjenoppbygge katedralen der. Familien får øye på Jonathan i løpet av denne tiden, selv om bare Tom og Ellen vet at han faktisk er sønnen til Tom. For å sikre at Tom får arbeid, brenner Jack ned den gammel romansk katedral, men forteller ingen andre om hva han har gjort. Etter litt overbevisning går Philip med på å ansette Tom, for å bygge den nye katedralen i Kingsbridge.

Toms sterke sønn Alfred mobber ofte den fysisk mindre og svakere Jack. Dette forårsaker også problemer mellom Tom og Ellen, ettersom Tom ikke ser noen problemer med sønnens oppførsel - og aldri disiplinerer Alfred. Remigius ved klosteret, som er motstander av prior Philip, anklager Ellen og Tom for å ha drevet utukt. Waleran beordrer Ellen til å bo adskilt fra Tom. Rasende over Toms vilje til å akseptere dette, vender Ellen tilbake til skogen sammen med Jack.

Seksjon to (1136–1137)[rediger | rediger kilde]

Philip og Waleran reiser til kong Stephen i håp om å overbevise ham om å gi Bartholomews eiendommer, inkludert et enormt kalk-steinbrudd, til kirken - slik at dette kan brukes til å betale for oppbyggingen av den nye katedralen. Til å begynne med tror han at Waleran er lojal mot ham. Men Philip forstår at Waleran har til hensikt å bruke jarldømmet utelukkende for å styrke deres egen posisjon. De blir enige om at Kingsbridge-klosteret skal få steinbruddet og noen andre landområder, samtidig som resten av Shiring skal gå til Hamleigh-familien. Men Hamleigh-familien forråder denne avtalen og får snart eierskap til steinbruddet - samtidig som Philip bare får rettigheter til, ikke eierskap til, steinen fra steinbruddet. Waleran blir rasende over å bli forhindret på denne måten, og lover å aldri la Philip bygge den nye katedralen sin.

William angriper Aliena og broren Richard, ved slottet i Shiring. Han lemlester gutten, og voldtar Aliena brutalt. Dette etterlater Aliena alvorlig traumatisert. Hjemløse og nødlidende reiser Aliena og Richard til Winchester i håp om å motta kompensasjon fra kongen. Han besøker også Bartholomew, nå døende i fengsel. Den tidligere jarlen krever at de sverger en ed på å arbeide for å gjenvinne jarledømmet. Aliena støtter Richard økonomisk ved å bli en velstående ull-handler. Hun begynner på en hittil uhørt handling å kjøpe ull direkte fra bøndene på gårdene deres, og selge dette på det lokale markedet - i stedet for at alle bøndene må reise til markedet for å markedsføre seg selv. Dette sparer bøndene for både tid og krefter.

Hamleigh-familien forsøker å barrikadere steinbruddet, for å hindre at klosteret får tak i stein der, men Philip forhindrer disse planene. Til gjengjeld jobber Hamleigh-familien sammen med Waleran i forsøk på å få katedralen flyttet til Shiring, og dermed frarøve prior Philip eiendommene knyttet til katedralen. De påstår at Kingsbridge mangler ressursene og arbeidskraften som er nødvendig for å bygge en katedral. Etter råd fra sine allierte ber Philip over hele fylket om frivillige til å arbeide på katedralen som bot for deres synder. På dagen for en inspeksjon av biskop Henry av Blois, som Waleran hadde arrangert, ankommer innbyggere i massevis. Biskop Henry blir dermed overbevist om å ikke flytte katedralen likevel.

Seksjon tre (1140–1142)[rediger | rediger kilde]

Williams far, Percy Hamleigh, dør. William får vite at jarledømmet enten kommer til å gå til ham eller Richard, nå en ridder, siden de begge er sønner av en jarl av Shiring. William ødelegger en mølle og myrder en møller i en landsby foran Arthur og resten av byfolket. Med dette ønsker han å spre frykt, og øke kontrollen, over deres livegne og landsbyboerne. For å gjenopprette formuen hans slik at han kan reise en hær som kan imponere kong Stephen, leder William et angrep mot steinbruddet.

Slaget ved Lincoln finner sted i 1141, hvor kongen blir tatt til fange av Robert, 1. jarl av Gloucester. Prior Philip blir også tatt til fange av Roberts styrker, men broren hans Francis sørger for å få ham løslatt. Francis sørger for at Philip får en audiens hos keiserinne Maud, som gir ham lisens for å drive et marked i Kingsbridge. Men William Hamleigh, som har byttet side fra Stephen til Maud, får enerett til det omstridte steinbruddet. Philip, til tross for at steinbruddet har blitt nektet ham, klarer fremdeles å betale for stein til katedralen ved å bruke inntektene han tjener inn fra markedet.

Tom blir venn med Prior Philip. Når Ellen kommer tilbake, overtaler han Philip til å la dem gifte seg. Etter en tid frier Alfred til Aliena, men hun avviser ham. Hun får også et vennskap med Jack, som hun forelsker seg i, og arbeider nå som murer-lærling etter forslag fra Tom. Alfred og Jack fortsetter å være kraftig uenige med hverandre. Alfred påstår senere at Jacks far ble hengt på grunn av tyveri. Dette starter en ny konflikt mellom dem, som fører til skader og tap av byggematerialer rundt klosteret. Jack blir utvist fra konstruksjonen av katedralen.

Men Philip finner opp en ny stilling for Jack som han kan få, under forutsetning av at Jack blir munk. Jack går motvillig med på dette, for å bli værende i Kingsbridge. Senere påstår Ellen at Jacks far egentlig var uskyldig. I et forsøk på å gjenopprette formuen sn leder William et angrep som brenner ned Kingsbridge og dreper mange mennesker - inkludert Tom Byggmester. I alt kaoset og brannen blir også hele Alienas lager av ull, som hun hadde investert alle pengene sine i, fullstendig ødelagt.

Seksjon fire (1142–1145)[rediger | rediger kilde]

Etter å ha mistet hele formuen sin, samtykker Aliena til å gifte seg med Alfred hvis han støtter Richard. Ellen avslører at Jacks far en gang hadde blitt fengslet ved klostret etter at han ble anklaget for tyveri av tre menn. Jack og Aliena har sex om morgenen for bryllupet hennes, og han prøver å overbevise henne om å forlate Kingsbridge sammen med ham. Men hun nekter å gjøre noe som gjør at hun må bryte løftet sitt om å støtte Richard. Jack forsøker å overtale Alfred til å avbryte ekteskapet. Men han oppdager at Alfred planlegger å gifte seg med henne, utelukkende i håp om å holde henne vekk fra Jack. Han har også til hensikt å mishandle henne, for ytterligere plage Jack. Ellen forbanner bryllupet, etterlater Alfred impotent, så han og Aliena fullbyrder aldri ekteskapet. Jack forlater Kingsbridge, i håp om å finne ut mer informasjon om faren sin.

Etter flere år med å utsette avgjørelsen etter jarl Percy Hamleighs død, gir Stephen endelig jarledømmet til William. Alfred overtaler Philip til å erstatte tre-taket på katedralen med et nytt tak av stein. Men strukturen på eiendommen blir ikke forsterket. Dette får katedralen til å kollapse midt under en gudstjeneste, noe som dreper mange mennesker. Aliena føder en sønn med rødt hår, og Alfred forlater henne etter å ha innsett at barnet hennes er Jacks. Etter råd fra Ellen reiser Aliena sammen med sønnen sin i håp om å finne Jack, og reiser gjennom Frankrike og Spania - før de finner Jack i Paris, hvor de forsones.

På vei hjem reiser Jack via Cherbourg, hvor han blir forvekslet med spøkelset etter sin far: Jacques Cherbourg. Han møter sin bestemor og andre slektninger, som avslører at Jacques visstnok hadde dødd i forliset av «det hvite skipet» der han var passasjer. Tilbake i Kingsbridge klarer Jack å overbevise Philip og resten av presteskapet om å gjøre ham til katedralens nye mesterbygger. Han utarbeider også et helt nytt design for katedralen, basert på observasjoner han har gjort i Frankrike og Spania.

Jacks forhold til Aliena blir oppdaget av munkene, og Philip beordrer dem fra hverandre frem til Alienas ekteskap med Alfred blir annullert. Jack spør moren sin etter mer informasjon om faren sin, som har holdt sannheten fra ham. Hun antyder at det hvite skipet ble senket med vilje, og avslører at de tre mennene som var ansvarlig for Jacques Cherbourgs dødsfall var Percy Hamleigh, Waleran Bigod og Prior James. I mellomtiden sørger Waleran for å blokkere Alfred og Alienas annullering av ekteskapet deres.

Del fem (1152–1155)

Seksjon fire (1142–1145)[rediger | rediger kilde]

Mange år med hungersnød følger i Storbritannia, som forverres ytterligere av Williams dårlige lederskap. Alfred har forlatt Kingsbridge, og reist til Shiring. Men etter en nedgang i virksomheten vender han tilbake til Kingsbridge, og ber om en jobb fra Jack. Williams mor dør, men han glemmer å tilkalle en prest for å gi henne de siste ritualene. Den skyldrammede William blir deretter overtalt av Waleran til å bygge en katedral i Shiring av hensyn til hans mors sjel.

De får senere hjelp av Alfred, som bringer alle Kingsbridge-arbeiderne til Shiring, i bytte mot å få ansvaret for katedralens konstruksjoner etter at Philip ikke klarer å fortsette å betale alle arbeiderne sine. Til slutt går Stephen med på å la Henry etterfølge ham. Philip får vite at som en del av avtalen deres, kommer alle eiendommene deres til å gå tilbake til eierne som eide disse eiendommene før Stephens regjeringstid. Dette gjør Richard til den offisielle jarlen, men Richard får kanskje jarledømmet før Stephen har dødd.

Ved hjelp av Williams unge kone, som avskyr ektemannen, er Aliena i stand til å tillate Richard å erobre jarldømmets slott før Henry og Stephens traktat kan gjøres offisiell. William vender tilbake til landsbyen Hamleigh, og Waleran foreslår å selge ham stillingen som sheriff i Shiring. Richard nekter å gi prioren adgang til steinbruddet, på bakgrunn av at steinbruddet en gang var en del av jarledømmet. Aliena blir angrepet og nesten voldtatt av Alfred, som er uten jobb igjen etter at Shiring-katedralen blir stående forlatt. Men Richard ankommer, og dreper Alfred i den påfølgende kampen.

Del seks (1170–1174) Etter mange år står Kingsbridge-katedralen endelig ferdig. Men Waleran prøver fremdeles å ødelegge for Philip, og anklager ham for utukt ved å påstå at Jonathan, nå en godt likt og engasjert munk, er Philips sønn. Jack og Jonathan forsøker å finne ut identiteten til sistnevntes far, begge uvitende om at han faktisk er Toms sønn. De oppdager sannheten når Jonathan husker at han hadde blitt funnet i nærheten av kloster-cellen som Philip en gang drev, et faktum som tidligere hadde vært ukjent for Jack. De to klarer å overbevise Ellen, som har vært bitter mot Philip for hans rolle i å splitte henne og Tom, til å vitne om det hun vet.

Under rettssaken til Philip, redder Ellens vitnesbyrd ham fra å bli dømt. Men Waleran anklager deretter Ellen for mened. Men Ellen avslører Walerans egen mened i dødsfallet til Jacques Cherbourg, og avslører at Waleran og de andre hadde blitt bestukket for å kvitte seg med Jacques. Remigius bekrefter hennes vitnesbyrd, etter å ha hørt Prior James tilstå sin mened kort tid før sistnevntes død. Han forklarer at James sitt vanstyre, hadde vært et resultat av skyldfølelsen han følte på grunn av hans del i konspirasjonen. Waleran mister til slutt stillingen som biskop av Kingsbridge, som et resultat av disse avsløringene.

Senere blir William og Waleran involvert i planen om å myrde Thomas Becket, erkebiskopen av Canterbury, for å beskytte deres nå smuldrende makt-posisjoner. William leder angrepet, og til tross for innsatsen til Philip, som hadde reist til Canterbury for å møte Becket - blir erkebiskopen brutalt myrdet i kirken. Etter å ha sett den fortvilte menigheten, blir Philip inspirert til å behandle Beckets dødsfall som et martyrium, og oppfordrer de forsamlede til å spre informasjon om drapet til alle de kjenner. Med kong Henry som nekter å forsvare Beckets mordere, blir William deretter dømt for helligbrøde.

På Kingsbridge møter Jack en nedbrutt og angrende Waleran, som nå lever som munk i klosteret. Den tidligere biskopen forklarer at en gruppe baroner hadde arrangert senkingen av «Det hvite skipet» for å drepe kongens eneste sønn og arving. De forsøkte å påvirke arvefølgen, og få mer uavhengighet fra monarkiet som et resultat. Men etter at de fikk vite at Jacques Cherbourg hadde overlevd forliset, fikk baronene ham fengslet i England for å hindre ham fra å avsløre deres konspirasjon. Når han endelig har forstått sannheten bak farens dødsfall, klarer Jack å legge dette bak seg.

Karakterer[rediger | rediger kilde]

 • Jack Jackson (også kjent som Jack Builder) er sønn av Jack Shareburg og Ellen, Han blir arkitekt, og en dyktig steinhugger.
 • Ellen: Datter av en ridder. Elskerinnen til Jack Shareburg, og moren til Jack Jackson. Hun møter Tom når hun bor i skogen.
 • Tom Builder: En byggmester hvis livslange drøm er å bygge en katedral.
 • Alfred Builder: Toms sønn og murer, som senere gifter seg med Aliena. Men han forlater henne, etter at hun har født Jacks barn.
 • Martha: Datter av Tom, søster til Alfred og Jonathan, og ste-søsteren til Jack.
 • Prior Philip: En munk som drømmer om at Kingsbridge skal reise seg til storhet, med en katedral som byens største midtpunkt. Broren til Francis.
 • Biskop Waleran Bigod: En ambisiøs og korrupt geistlig, som hele tiden planlegger sin egen vei til mer makt.
 • Aliena: Datter til Bartholomew, den originale jarlen av Shiring. Den planlagte bruden til William Hamleigh.
 • Richard fra Kingsbridge: Alienas yngre bror, en dyktig ridder og leder, men som er avhengig av Alienas inntekter fra ull-virksomheten hennes.
 • William Hamleigh: Får midlertidig ansvaret for jarledømmet Shiring, men mister det til slutt til Richard, sønnen til den tidligere jarlen - Bartholomew.
 • Percy Hamleigh, senere jarl av Shiring: Far til William.
 • Regan Hamleigh, senere grevinne av Shiring: Kona til Percy, og Williams ambisiøse mor.
 • Frans av Gwynedd: Filips bror. De var foreldreløs barn fra Wales, og ble oppdratt av munker.
 • Bartholomew, jarl av Shiring: Far til Aliena og Richard. Han er en motstander av Hamleighs, og blir fengslet for forræderi.
 • Remigius: Den tidligere under-prioren ved klosteret i Kingsbridge.
 • Cuthbert Whitehead: En tidlig alliert av Philip, etter hans ankomst til Kingsbridge.
 • Milius Bursar: ved klosteret i Kingsbridge, en tidlig alliert av Philip.
 • Johnny Eightpence: En mild, enkeltsinnet munk som bryr seg om babyen Jonathan.
 • Agnes: Første kone til Tom Builder, og moren til Martha, Alfred og Jonathan.
 • Jonathan: Sønn av Tom og Agnes Builder. I barndommen ble han oppdratt av Prior Philip.
 • Tommy (senere kalt Thomas) var Sønn av Jack og Aliena. Senere jarlen av Shiring.
 • Sally: Datter av Jack og Aliena.
 • Raschid Alharoun: Jacks venn i Toledo, en kristen kjøpmann som introduserer ham for vitenskap.
 • Walter: William Hamleighs brudgom. Følger med ektemannen sin gjennom det meste av romanen.
 • Peter av Wareham: Filips motstander, kjemper senere om stillingen som biskop av Kingsbridge.