Storsalamander

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Stor salamander)
Hopp til navigering Hopp til søk
Storsalamander
Storsalamander
Vitenskapelig(e)
navn
:
Triturus cristatus
Laurenti, 1768
Norsk(e) navn: storsalamander,[1]
stor salamander
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyr
Rekke: Ryggstrengdyr
Klasse: Amfibier
Orden: Salamandere
Familie: Ekte salamandere
IUCNs rødliste: [2]
ver 3.1
UtryddetUtryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftigStatus iucn3.1 LC-no.svg

LC — Livskraftig

Norsk rødliste for arter: [3]
Regionalt utryddetRegionalt utryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftigStatus iucn3.1 reg-NT-no.svg

NT — Nær truet

Habitat: våtmarksområder og vann
Utbredelse: se kartet
Utbredelseskart for storsalamander

Storsalamander eller stor vannsalamander (Triturus cristatus) er en svart eller mørk brun vannsalamander, som ung kan den ha svarte prikker på ryggen. Buken er gul eller lys oransje med individtypiske svarte flekker. Huden er kornet og ru (småvortete) og vortene inneholder gift (Bufonin) for beskyttelse.

Storsalamanderen har hovedutbredelsesområde rundt Oslofjorden, men finnes også separat på Vestlandet og i Trøndelag. Kroppsstørrelsen varierer fra 10-15 cm, minst mot nordgrensen. Paringen foregår som regel i mai, men under enkelte forhold fra april til juni. Hunnen legger 200-300 egg enkeltvis på gamle bladdeler eller vannplanter. Eggene klekkes etter to uker og metamorfoserer fra august til oktober. Storsalamander når kjønnsmoden alder etter 2-3 år, i nord etter 3-5 år. Overvintringen skjer frostfritt på land.

Vanlige habitater er dammer og våtmarker i kulturlandskapet, som gårdsdammer og vanningsdammer. Myrtjern over en viss pH er også et vanlig habitat. På grunn av salamanderens tynne hud, er den avhengig av fuktighet og beveger seg sjelden langt fra dammen.

Denne sårbare amfibiearten har lidd under senere tids naturødeleggelse, og er av den grunn ansett som nær truet på Norsk rødliste for arter. Det er i hovedsak moderniseringen av jordbruket, med drenering av våtmarker og dammer, som har hatt størst påvirkning på storsalamanderen. I tillegg er den svært sårbar for fiskeutsetting, da larvene lever pelagisk og svært iøynefallende for rovfisk .

Det latinske artsnavnet henspiller på vannsalamander, det latinsk ordet for landsalamandere er salamandra.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Artsdatabanken: Artsnavnebasen Artsnavn ble forandret fra «stor salamander» til «storsalamander» september 2009
  2. ^ Mech, L.D. & Boitani, L. 2004. Triturus cristatus. In: IUCN 2009.2. 2006 IUCN Red List of Threatened Species. Data pr. 15. januar 2010
  3. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 18. november 2015. Besøkt 26. januar 2019. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

zoologistubbDenne zoologirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.