Storå (Danmark)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Storå
Storåen i Holstebro
LandDanmarks flagg Danmark
RegionMidtjylland
KommunerIkast-Brande, Herning, Holstebro
Lengde104 km
Nedbørfelt1 565 km²
Middelvannføring16,1 /s
StartGludsted Plantage
  – Høyde70 moh.
  – Koord.   56°05′31″N 09°18′03″Ø
MunningFelsted Kog i Nissum Fjord
  – Koord.   56°18′56″N 08°17′30″Ø
SideelverHerningholms Å, Vegen Å, Råsted Lilleå
Kart
Storå
56°20′57″N 8°22′47″Ø

Vandkraftsøen i Storå, øst for Holstebro

Storå er ei elv i nordvest-Jylland i Danmark. Den er 104 kilometer lang, og er Danmarks nest lengste elv etter Gudenå. Den har et nedbørfelt på 1 565 km² og middelvannføringen ved munningen er 16,1 m³/s.[1] Elva har utspring i det nordvestlige hjørnet av Gludsted Plantage sørøst for Ikast, og renner deretter først mot nordvest, senere mot vest. Den renner gjennom Holstebro og videre til den munner ut i Felsted Kog, som er den sørlige delen av Nissum Fjord. De største sideelvene er Herningholms Å, Vegen Å og Råsted Lilleå.

Oversvømmelser[rediger | rediger kilde]

Storå har gjennom tidene forårsaket flere oversvømmelser av Holstebro by. Den største kjente oversvømmelsen inntraff 18. mars 1970. Først på vinteren 1969/70 var det sterk kulde, som ble etterfulgt av et stort og langvarig snøfall, slik at det lå snø på bakken i hele Storås nedbørfelt. I midten av mars snudde vinden til sørvest, temperaturen steg brått og snøen smeltet svært raskt. Ettersom jorden under snøen var frosset kunne den ikke suge til seg vannet, som dermed strømmet ned i alle små vannløp i Storåsystemet, og vannstanden steg voldsomt. Det finnes bilder fra Holstebro hvor folk seilte rundt i småbåter i gatene i de lavereliggende delene av byen. Vannet sto opp til 11,30 meter over havet ved Storebro, og mange hus og gater sto under vann i flere dager.[2]

Etter oversvømmelsen besluttet Holstebro Byråd at Storå skulle flomsikres på en strekning fra Vængerne vest for Holstebro og opp til Vandkraftsøen. Prosjektet besto av en utgravning av bunnen og en økning av elvens bredde. Men prosjektet ble ikke helt gjennomført, for etter noen år var pengene brukt og bekymringen for oversvømmelser var avtatt en del. Ved Østerbrogade ble der deretter laget et stryk som utlignet forskjellen mellom den utbygde delen av elva i vest og den naturlige elvebunnen i øst.[2]

De siste årene har der vært oversvømmelse i 2007, da vannstanden kom opp på 10,0 meter, og i 2011 på 10,1 meter.[2]

Vannkraft[rediger | rediger kilde]

Like øst for Holstebro ligger Holstebro vannkraftverk og den tilhørende Vandkraftsøen. Byggingen av kraftverket ble påbegynt i 1940. Bak kraftverksdemningen, som sto ferdig i 1942, ble det dannet en 70 hektar stor innsjø, som i dag er rundt 5 kilometer lang og opptil 250 meter bred.

Fiske[rediger | rediger kilde]

I Storå finnes laks, ørret, sik, harr, gjedde, mort og abbor. Laksebestanden har tidligere vært truet, men nyere undersøkelser viser en positiv utvikling i laksebestanden i Storå etter år 2000, slik at det nå igjen kan fiskes etter laks. Lakseoppgangen foregår primært i den tredjedelen av Storå-systemet som ligger nedstrøms Vandkraftsøen.[1]

Friluftsliv[rediger | rediger kilde]

Storå er åpnet for kanoseilas, og det er etablert rasteplasser underveis med cirka 10 kilometers mellomrom. I Herning og Holstebro kan man leie kanoer via de respektive turistkontorene. I kano tar det rundt tre ganger så lang tid å ro turen som i kajakk.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Daniel Einar Lindvig (2011). Bestandsstørrelse og gydeoverlevelse hos atlantisk laks (Salmo salar L.) i Storå. Århus: Aarhus Universitet. 
  2. ^ a b c Flemming Kofoed (2011). Storå, oversvømmelser i Holstebro i 1970, 2007 og 2011. Holstebro: Holstebro kommune. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]