Stoltenberg (Tyskland)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Koordinater: 54°21′N 10°21′Ø Stoltenberg er en liten kommune og landsby nordøst i den tyske delstaten Schleswig-Holstein. Den ligger ved Østersjøen (nærmere bestemt Passader See) i landkretsen Plön, omfatter 7,78 km² og har 360 innbyggere (2003). Den er en del av Amt Selent/Schlesen.

Historie[rediger | rediger kilde]

I likhet med nabolandsbyene Schlesen og Fargau-Pratjau tilhørte Stoltenberg godset Salzau. Dette hørte opprinnelig til den østlige del av hertugdømmet Holstein. Etter at hertugdømmene Schleswig og Holstein ble annektert av Preussen i 1867/1868 ble det en del av den nye landkretsen Plön.

Etter oppløsningen av godsdistriktene i Schleswig-Holstein i 1927 ble Stoltenberg en egen kommune i det daværende amt Schlesen.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Kommunen Stoltenberg består av selve landsbyen Stoltenberg samt godsene Ottenhof og Charlottenthal, i tillegg til gårdene Jabek og Adolfshof.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Stoltenberg som navn[rediger | rediger kilde]

Flere slekter av nordtysk opprinnelse har navnet Stoltenberg; mest sannsynlig stammer de fra denne landsbyen, som de har tatt navn etter.

Se Stoltenberg (slekt)
  1. En av disse slektene innvandret på 1600-/1700-tallet fra Tyskland til Norge (hertugdømmene Slesvig og Holsten var da i personalunion med kongerikene Danmark og Norge, forent under kongene/hertugene av det oldenburgske dynastiet). Fra denne slekten har det utgått bl.a. en statsminister (Jens Stoltenberg) og en utenriksminister (Thorvald Stoltenberg).
  2. Gerhard Stoltenberg var en nordtysk konservativ politiker, som var statsminister i Schleswig-Holstein og medlem av flere føderale tyske regjeringer i perioden 19651992.