Stockholms filmfestival

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Filmfestivalens logo i en isblokk i Kungsträdgården den 21. november 2009

Stockholms filmfestival eller Stockholm International Film Festival er en årlig filmfestival i Stockholm etablert i 1990. Festivalen drives av en ideell organisasjon med samme navn, med støtte fra Stockholms läns landsting, Stockholms stad og Svenska Filminstitutet.

Stockholms filmfestival finner sted i november hvert år og viser da rundt 180 filmer. Festivalen vil fremheve unge og uetablerte filmskapere. I snitt var hver tredje film på festivalen i 2011 regissert av en debutant, og kun regissører som har regissert maks to filmer tidligere får delta i konkurransene.[1] Festivalen har også et mål om å løfte frem kvinnelige regissører, og i 2011 var 26 % av filmene regissert av kvinner. Det er også innstiftet et langfilmstipend på fem millioner kroner rettet mot kvinnelige regissører som befinner seg i begynnelsen av sin karriere.[2]

Historie[rediger | rediger kilde]

Festivalen ble etablert i 1990 av Ignas Scheynius og Kim Klein sammen med nåværende festivalleder Git Scheynius. Den første festivalen varte over fire dager, og åpningsfilmen var «Wild at Heart» av David Lynch.[3]

Filmfestivalen ble den første nordiske filmfestivalen som ble autorisert av FIAPF (Federation of Film Producers Associations). Samtidig fikk festivalen godkjennelse for å ha en internasjonal kritikerjury fra FIPRESCI (Fédération Internationale de la Presse Cinématographique).

I 1991 ble festivalen utvidet til å gå over 10 dager, og ekstravisninger ble holdt gjennom hele året. I kulturhovedstadsåret 1998 ble det gjennomført visninger på Stockholms centralstation og det ble innført en ny bolk for asiatisk film.

I 1999 ble beslutningen tatt om å drive og vise filmer på kinoen Skandia sammen med blant andre SF Bio. I 2000 ble ungdomsprosjektet Junior startet, en egen festival for unge filminteresserte mellom 6 og 16 år.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Om oss». Stockholms filmfestival. Arkivert fra originalen 20. oktober 2011. Besøkt 21. oktober 2011. 
  2. ^ «Stockholms Filmfond». Stockholms Filmfestival. Arkivert fra originalen 17. oktober 2011. Besøkt 21. oktober 2011. 
  3. ^ Historik Arkivert 29. november 2009 hos Wayback Machine., Stockholms filmfestival

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]