Stiftelsen Signo

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Stiftelsen Signo
Conrad Svendsen senter.jpg
Grunnlegger(e)Conrad Svendsen
TypeStiftelse
Org.nummer970 533 427
Stiftet1898
LandNorge
HovedkontorSolvn. 119 E
OpprinnelseHjemmet for Døve
GeneralsekretærHege Farnes Hildrum
VirkeområdeNorge
FokusDøve, hørselshemmede og døvblinde
Ansatte1 050
EierStiftelsen Signo
Motto«Grenseløs tro på menneskets muligheter»
Nettstedsigno.no

Stiftelsen Signo er en selvstendig, diakonal, ideell stiftelse innen Den norske kirken.[1] Den gir tegnspråklig tilbud til døve, hørselshemmede og døvblinde på vegne av det offentlige i Norge.[1] Virksomheten omfatter skole, arbeid og helse- og omsorgstjenester. Stiftelsen startet i 1898. Frem til 1. januar 2002 var stiftelsens navn Hjemmet for Døve (HfD).

Historikk[rediger | rediger kilde]

Hjemmet for døve[rediger | rediger kilde]

Beboere ved Hjemmet for Døve på Nordstrand tidlig på 1900-tallet

Virksomheten begynte da døvepresten Conrad Svendsen (1862–1943) kjøpte Noatun i SolveienNordstrand i daværende Aker.[2] Der startet han konfirmasjonskurs for åtte deltakere 20. oktober dette året og grunnla Hjemmet for Døve (senere forkortet HfD).[2] HfD var en kirkelig-diakonal stiftelse som drev arbeid i forhold til døve og døvblinde i Norge i samarbeid med Det norske lutherske Indremisjonsselskap.

Døvepresten og motstandsmannen Conrad Bonnevie-Svendsen (1898–1983) overtok ledelsen ved HfD på Norstrand etter faren Conrad Svendsen. Bonnevie-Svendsen var konsultativ statsråd for kirkesaker i Einar Gerhardsens samlingsregjering etter krigen, og stiftet Kirkens Nødhjelp i 1947.

I 1997 hadde HfD åtte virksomheter i Oslo, Andebu i Vestfold og i Bergen.[2] Stiftelsen hadde da botilbud til omkring 200 personer, undervisningstilbud til 110 og arbeidstilbud til 135.[2]

Virksomhet i dag[rediger | rediger kilde]

Stiftelsen Signos målgrupper er døve og døvblinde som har behov for tilrettelagte tiltak og tjenester. Per 2016 gir Signo et landsdekkende tilbud i livsløpsperspektiv til 900 døve, hørselshemmede og døvblinde.[1]

Per 2019 var syv virksomheter underlagt Signo, hver virksomhet med eget styre.[1] Disse syv virksomhetene drives etter avtale med offentlige myndigheter:

  • Signo Dokken AS i Bergen; arbeidsmarkedsbedrift
  • Signo Konow senter i Bergen; bo- og omsorgstilbud
  • Signo Vivo i Andebu; bo- og tjenestetilbud
  • Signo skole- og kompetansesenter i Andebu
  • Signo Grantoppen AS i Andebu; arbeidsmarkedsbedrift
  • Signo Conrad Svendsen senter i Oslo og Trondheim; bo-, helse- og omsorgstilbud
  • Signo Rycon AS i Oslo; arbeidsmarkedsbedrift

Aktiviteten omfatter bo-, omsorgs- og fritidstilbud, undervisning i grunnskole, videregående skole og voksenopplæring, samt arbeidstilbud i egne bedrifter. I tillegg har Signo kompetansesentre for sine målgrupper, og flere av virksomhetene yter eksterne tjenester som veiledning, kurs og observasjon/utredning. Signo er også deltaker i internasjonale nettverk og bistandsarbeid.

Stiftelsen ledes av et eget hovedstyre, som er overordnet virksomhetsstyrene. Generalsekretær er stiftelsens daglige leder og leder av et hovedkontor. Generalsekretær har ansvar for å iverksette hovedstyrets vedtak, samt å ta initiativ til nye tiltak og prosjekter, samordne tiltak mellom virksomhetene og å være pådriver overfor det offentlige. Signo har egen prest og driver en felles internavis for virksomhetene i stiftelsen.

I 2019 hadde Signo 1221 ansatte fordelt på 813 årsverk.[1] I 2019 var 28,6 prosent av hovedstyrets medlemmer selv døvblinde eller døve.[3]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c d e «Om stiftelsen Signo». Signo (norsk). Besøkt 5. oktober 2020. «I 2019 hadde vi 1221 ansatte fordelt på 813 årsverk.» 
  2. ^ a b c d Stiftelsen Hjemmet for Døve 100 år
  3. ^ Signo (2020). «Årsrapport 2019» (PDF): 10. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]