Steinbygninger i Gulen
Steinbygninger i Gulen er bygninger der det er brukt steinmurer som vegger. Bruk av steinmurte hus og steingjerder er et særtrekk ved byggeskikken i Gulen. Det var ikke uvanlig å bruke steinmurte hus og steingjerder. En brukte også gråstein som byggemateriale i blant annet løebygninger. Da brukte en stein helt opp til mønet. En del sjøbuer og naust og til og med bolighus var bygget på denne måten.
Byggeskikken
[rediger | rediger kilde]Stein er mye brukt i byggeskikken langs kysten i Norge der det var skogfattig. Men de fleste og mest varierte steinbygningene finnes i Nordhordland og Gulen, og en viktig årsak er god tilgang på god bygningsstein. På flere gårder i Gulen er det innslag av steinmurer i alle bygningene. Solide steingjerder skilte mellom utmark og innmark med åker og eng. Sommerfjøs, torvhus og naust kunne også bygges helt eller delvis i stein.
Konstruksjon
[rediger | rediger kilde]Husmurene var bygget som doble kirkemurer uten noen form for bindemiddel, enten som vern mot kald vind[1] eller som bæremur som for eksempel på Molde på Dalsøyra. Murene er gjerne tykke i bunnen og smalenr mot toppen. Vannet ble drenert vekk fra innerveggene, og veggene er på mange hus utolig jevne.[2] I de store steinløene som for eksempet på Midttun i Eivindvik er bæremuren ofte kombinert med grindverk.
På gården Midtun i Eivindvik står et steinmurt uthus fra 1885. Det måler 20x9 meter og er 10 meter høyt. I dette huset er det bare brukt jordbrutt stein, altså stein som ikke er skutt ut i steinbrudd.
Byggetradisjonen kan gå tilbake til middelalderen, men mye tyder på at de fleste steinbygningene i Gulen er fra tiden etter utskiftingene på 1800-tallet frem til omkring 1900.
Bygninger
[rediger | rediger kilde]Referanser
[rediger | rediger kilde]Litteratur
[rediger | rediger kilde]- Midttun, Gisle; «Sognahus» i Norske bygder, Sogn side 195-248
- NIKU: Rapport Arealplan 02/06, Gulen kommune, Sogn og Fjordane, 2006