Steinbygninger i Gulen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Steinbygning på Dalsøyra

Steinbygninger i Gulen er bygninger der det er brukt steinmurer som vegger. Bruk av steinmurte hus og steingjerder er et særtrekk ved byggeskikken i Gulen. Det var ikke uvanlig å bruke steinmurte hus og steingjerder. En brukte også gråstein som byggemateriale i blant annet løebygninger. Da brukte en stein helt opp til mønet. En del sjøbuer og naust og til og med bolighus var bygget på denne måten.

Byggeskikken[rediger | rediger kilde]

Stein er mye brukt i byggeskikken langs kysten i Norge der det var skogfattig. Men de fleste og mest varierte steinbygningene finnes i Nordhordland og Gulen, og en viktig årsak er god tilgang på god bygningsstein. På flere gårder i Gulen er det innslag av steinmurer i alle bygningene. Solide steingjerder skilte mellom utmark og innmark med åker og eng. Sommerfjøs, torvhus og naust kunne også bygges helt eller delvis i stein.

Konstruksjon[rediger | rediger kilde]

Husmurene var bygget som doble kirkemurer uten noen form for bindemiddel, enten som vern mot kald vind[1] eller som bæremur som for eksempel på Molde på Dalsøyra. Murene er gjerne tykke i bunnen og smalenr mot toppen. Vannet ble drenert vekk fra innerveggene, og veggene er på mange hus utolig jevne.[2] I de store steinløene som for eksempet på Midttun i Eivindvik er bæremuren ofte kombinert med grindverk.

På gården Midtun i Eivindvik står et steinmurt uthus fra 1885. Det måler 20x9 meter og er 10 meter høyt. I dette huset er det bare brukt jordbrutt stein, altså stein som ikke er skutt ut i steinbrudd.

Byggetradisjonen kan gå tilbake til middelalderen, men mye tyder på at de fleste steinbygningene i Gulen er fra tiden etter utskiftingene på 1800-tallet frem til omkring 1900.

Bygninger[rediger | rediger kilde]

Bygning Fotograf Beskrivelse
Molde Steinløe på Molde i Gulen. Bygningen var flere vegger av stein
Molde Hus med steinvegg på Molde i Gulen Den ene veggen er av stein, de andre av tre.
Molde Innebygget fjøs på Molde i Gulen
Midtun Steinløe på Midtun i Gulen
Midtun Steinløe på Midtun i Gulen
Midtun Steinløe på Midtun i Gulen

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Midttun, Gisle; «Sognahus» i Norske bygder, Sogn side 218
  2. ^ NIKU: Rapport Arealplan 02/06, Gulen kommune, Sogn og Fjordane, 2006 side 18

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Midttun, Gisle; «Sognahus» i Norske bygder, Sogn side 195-248
  • NIKU: Rapport Arealplan 02/06, Gulen kommune, Sogn og Fjordane, 2006

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]