Stein Rosenlund

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Stein Rosenlund
Født4. juni 1952
Død14. mars 2007 (54 år)
Beskjeftigelse Skuespiller
Nasjonalitet Norge
Aktive år

Stein Werner Rosenlund (født 4. juni 1952, død 14. mars 2007[1]) var en norsk skuespiller og regissør.

Ved siden av sin karriere som skuespiller og regissør var Rosenlund kjent som en av de første dragartistene i Oslo. Han var også den som åpnet de fleste Wam & Vennerød-filmene, som danser i vignetten til Mefistofilm.

Som frivillig i Virusgruppa gjennom en årrekke bidro Stein «Rosa» Rosenlund sammen med co-vertinne Geir Morstad til å gjøre hiv-saken til et aktuelt tema opp gjennom 1990-tallet, og bidro til å samle inn over én million kroner til trivselstiltak for hiv-positive. Rosenlund gjorde også suksess som Elsemor Ellingsen i et av showene til De Elleville Gledespikene, en cabaret- og revytropp med blant andre Geir Morstad, Jørn Morstad, Kåre Nybakk, Anders Rogg og Morten Rudå, som hadde flere show på 1980-tallet. På 1970-tallet var Rosenlund skuespiller i flere av Wam og Vennerøds filmer, blant annet som transen Runar i Hvem har bestemt?

Fra 1999 bodde og arbeidet han i Bergen, der han var instruktør og skuespiller ved Fyllingsdalen Nye Teater, og sto bak oppsetninger som Olsenbanden jr., Folk og røvere i Kardemomme by og Emil i Lønneberget. I 2006 flyttet han tilbake til Oslo.

Han stod åpent frem som homofil på 1970-tallet.

Filmografi[rediger | rediger kilde]

TV-opptredener[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]